Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Als je kind onder de 18 niet mag drinken moet jij het goede voorbeeld geven
Foto: Image Source Ltd RF
Praat mee

'Jouw puber geen druppel?
Dan jij ook niet!'

Journaliste

Sara Luijters

V

Vorige week stond ik in de februarizon te borrelen met een stel ouders, allemaal hebben we (jonge) puberkinderen. Die waren er ook; ze waren aan het voetballen, fitnessoefeningen aan het doen of aan het netflixen. De zon ging onder, de fles cava en de biertjes waren al op, het was tijd voor witte wijn.

Met een glas in de hand stonden we bij de fikkende buitenkachel en we spraken over pubers en drank. Want daar is veel om te doen sinds NIX18. We haalden herinneringen op aan de periode waarin we zelf 15 jaar waren en onze eerste schreden in het nachtleven zetten met een tientje op zak (waar je vaak de helft van kwijt was aan entree en garderobe en dan dus net genoeg over had voor een passoa jus of twee biertjes).

Jaren zeventig

De helft van het gezelschap had van die typische jaren zeventig ouders, die hun kinderen bij feestelijke etentjes rode wijn aangelengd met water dwongen te sippen (goor!). En bij wie het aan tafel vanaf 15, 16 jaar doodnormaal was om thuis aan tafel mee te drinken.

Dat kan nu allemaal niet meer. Ouders die hun zestienjarige een drankje laten drinken zijn rijp om aangegeven te worden bij Jeugdzorg. Alcohol is het nieuwe roken (wat we als pubers trouwens ook massaal deden). En dat is helemaal prima.

Joint

We weten nu veel beter hoe slecht roken en drinken en blowen is voor de nog in ontwikkeling zijnde puberhersenen. En natuurlijk moeten we met onze pubers blijven praten over de gevaren. En ze al helemaal niet dwingen om wijn, met of zonder water, te drinken of aanmoedigen samen een peuk of een joint op te steken.

Maar terwijl wij nog een flesje ontkurkten, ontstond er wel een discussie over wat dan wél de juiste manier is om hiermee om te gaan. Want verbieden en pubers is een wat ongelukkige combinatie, zo blijkt altijd weer.

Fake

En bovendien, puber ben je niet voor niks; het is dé tijd voor experimenteren, fouten maken en daarvan (hoop je) te leren. "Dat coma zuipen is wel echt heel zorgelijk", zei een van de ouders. "Ik ga het in ieder geval niet faciliteren onder mijn dak!"

Zelf ontdekte ik afgelopen zomer tijdens een reportage, dat die pubers, ondanks het verbod, toch heus wel drinken, roken, smoken en slikken zoveel als ze willen. Ook al als ze 15 jaar zijn. Ze regelen het gewoon, met fake ID’s, oudere vrienden die het voor ze halen, weed en pillendealers en vriendelijke verkopers van avondwinkels.

Tetten

"Gewoon even je truitje ietsje naar beneden trekken en je tetten showen, en je krijgt een sixpack mee", zei een meisje (15). En die sixpack wordt vervolgens opgedronken in het park met een joint erbij. Supergezellig en ver buiten het zicht van ouders, laat staan dat van portiers of barpersoneel.

Het gevolg van het NIX18-(overheids)beleid is namelijk dat jongeren, in ieder geval tot hun zestiende, bij geen bar of club naar binnen mogen. Bars die ze wél toelaten (zelfs al schenken ze geen druppel aan <18) lopen het risico hun vergunning kwijt te raken.

In het oog

Ik gun pubers die parkchillings en schuurfeesten van harte. Waar moeten ze anders naartoe voor een offline flirt, eerste kus, muziek op volle sterkte en shinen in een nieuwe outfit? 

Maar het idee dat er niemand is die op die hangplekken een oogje in het zeil houdt, vind ik eigenlijk verontrustender dan dat ze in een bar staan met een pesoa jus of een biertje. Dan toch maar liever af en toe een feestje onder mijn dak.

Vodkashotjes

Ondertussen werd op de borrel de zoveelste fles uit de wijnkelder getrokken. Na een verhaal over een sweet sixteen-feest, waar de zestienjarigen, gebukt onder peer pressure of gewoon omdat ze er zin in hadden, in hoog tempo vodkashotjes achterover sloegen, zuchtte een van de moeders: "Okay, als hij er op zijn zestiende zelf om vraagt, mag hij misschien wat drinken. Met ons erbij."

Plotseling voelden we de priemende blik van de voetballende, fitnessende en netflixende tieners op ons gericht. "Wie zijn hier nu de zuiplappen?" zond die uit. En eindelijk waren we het over een ding allemaal eens: wie NIX18 streng wil handhaven, moet eerst zijn eigen alcoholgebruik aan banden leggen.

Praat mee

Hoe luiden jouw regels betreffende alcoholgebruik bij tieners? En werken die een beetje? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!

En, wat vind jij? Laat je horen!