Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto van een echo
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Geen man?
Dan zelf voor je bevruchting betalen!

Redactie VROUW

D

Door een plotselinge beleidswijziging is discussie ontstaan over de vraag of vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande en/of lesbische vrouwen nog vergoed moeten worden door zorgverzekeraars.

Minister Bruins (VVD, medische zorg) vindt namelijk dat deze vergoeding alleen is voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Dit zou een flinke kostenbesparing in de zorg betekenen. Als gevolg hiervan zullen alleenstaande en/of lesbische vrouwen met een diepe kinderwens worden uitgesloten van behandeling; zij zijn immers niet onvruchtbaar. 

Niks mankeren

Maar niet iedereen is het hier mee eens. Volgens voorzitter Jan van Lith van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) "is het niet van deze tijd om te zeggen dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgt omdat haar niks mankeert".

Belangenorganisatie COC, Meerdangewenst (de organisatie voor ouders van hetzelfde geslacht), de NVOG én Bam-mam (alleenstaande moeders met een kinderwens) zijn een petitie gestart om de vergoeding alsnog in het basispakket te krijgen. "Iedere afwezigheid van zaad is echter een medische noodzaak, of je nu een man hebt zonder zaad, een vrouw als partner of helemaal geen partner."

Praat mee

Wat vind jij? Moeten vrouwen zonder man een vruchtbaarheidsbehandeling zelf betalen? Of moet deze vergoeding in het basispakket blijven? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!