Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met handen op haar buik
Foto: Roel Burgler| Hollandse Hoogte
Praat mee

Prenatale screening
met of zonder preek?

journaliste

Daphne van Rossum

Z

Zwangere vrouwen moeten een prenatale screening kunnen aanvragen, zonder dat ze daarvoor eerst een counselingsgesprek moeten voeren over waartoe zo’n screening kan leiden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Wat vind jij?

Met de NIPT (niet-invasieve prenatale test, red.) en de combinatietest kan worden onderzocht hoe groot de kans is dat jouw kind het downsyndroom, Edward syndroom of patausyndroom heeft. Naar aanleiding van de uitslag kunnen mensen besluiten of ze hun kindje geboren willen laten worden.

Voorwaarde

De Gezondheidsraad adviseerde de regering eerder al om van een begeleidend gesprek geen harde voorwaarde te maken. Kamerleden Ockje Tellegen (VVD) en Vera Bergkamp (D66) wilden eerder al de regering oproepen dit advies te volgen, maar wachtten een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) af.

Blokhuis schreef uiteindelijk vorige maand dat zo’n gesprek wat hem betreft wel deel moet uitmaken van de zorg die zwangere vrouwen krijgen. Maar hij zegt tegelijkertijd dat "deelnemen aan een counselingsgesprek daarmee geen harde voorwaarde is".

Nauwkeurig

Wat Tellegen betreft blijft Blokhuis "onduidelijk". Daarom brachten zij en Bergkamp hun oproep alsnog in stemming. En kregen ze een meerderheid van de Kamer mee.

Prenatale screening kon tot 2017 alleen via de combinatietest. De veel nauwkeurigere NIPT was alleen beschikbaar als uit de combinatietest een hoger risico volgde. Sinds twee jaar is de NIPT voor alle vrouwen beschikbaar. Wel kost de test 175 euro, maar dat bedrag blijkt geen enkel bezwaar: in het eerste jaar kozen 73.000 zwangere vrouwen voor de NIPT, 42% van het totaal, schrijft het AD.

Praat mee

Vind jij het prima dat zwangere vrouwen zonder gesprek deze test kunnen krijgen? Of denk je dat een gesprek - waarin de gevolgen van bijvoorbeeld een ongewenste uitslag worden meegenomen - verplicht zou moeten zijn. Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!