Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moet de Islamitische school Haga Lyceum per direct dicht of niet?
Foto: Marcel van den Bergh
Praat mee

Moet het islamitische Cornelius Haga Lyceum
per direct dicht?

E

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat het islamitische Cornelius Haga Lyceum niet per direct wordt gesloten. Kinderen van de Amsterdamse school zijn volgens de veiligheidsdiensten beïnvloed door schoolmedewerkers die banden hebben met een islamitische terreurorganisatie. 

 

Desondanks blijft de school gewoon open. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema stelde dat ze bereid is alles te doen wat ze kan, maar ‛dat de gemeente uiteindelijk beschikt over een beperkt bestuurlijk en juridisch instrumentarium’.

‘Schokkend’

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema noemt het ‛schokkend nieuws’. “Een school die onze vrijheid van het onderwijs zo misbruikt, moet gesloten worden. Bovendien moet de directie worden ontslagen.”

PVV-voorman Wilders reageert witheet. “GroenLinks-burgemeester Halsema sluit de school niet. Zo gaat Nederland dus kapot. Laffe bestuurders en politici, die zelfs niet blussen als er brand is.”

Ook CDA-Kamerlid Van Toorenburg is voor sluiting van de school. “Met gezwinde spoed, alles op alles zetten om deze tent te sluiten en bezien hoe betrokkenen kunnen worden aangepakt. Dit gif mag zich niet verspreiden.” 

De SP heeft inmiddels een debat aangevraagd. “Als dit waar is, moet sluiting van de school worden overwogen,” zegt Kamerlid Van Dijk in De Telegraaf.

Sluiten

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) laat weten dat het sluiten van de school niet aan hem is. “Een school sluiten is aan de inspectie en de minister van OCW. De gemeente Amsterdam kan lokaal maatregelen nemen. Ik ga ze niet voor de voeten lopen.”

Fel

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam moet koste wat kost worden gestopt, zo klinkt in het hele land. Het gevecht lijkt een testcase in de nieuwe fase van de strijd tegen moslimextremisme. Niet eerder kreeg een radicale school zo fel de wind van voren, schrijft De Telegraaf.

Vrijheid van onderwijs

Voorstanders van het Haga Lyceum beroepen zich op de vrijheid van Godsdienst. 'Op joodse scholen wordt ook Israëlkunde gegeven,' zegt iemand bijvoorbeeld op Twitter. Weer anderen vinden dat onderwijs en religie niets met elkaar te maken hebben. Als alle scholen openbaar zouden zijn, zou je dit probleem niet hebben.

Praat mee

Vind jij dat de school direct gesloten moet worden – of dat het lyceum open moet blijven omdat vrijheid van onderwijs een groot goed is? En wat vind je van het idee dat alle scholen in Nederland openbaar zouden moeten zijn? Praat mee.

En, wat vind jij? Laat je horen!