Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rokende vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Roken tijdens werktijd...
wat vind jij daarvan?

Sam ten Hove

A

Ambtenaren van de gemeente Veere in Zeeland mogen straks alleen nog maar buiten werktijd roken, zoals tijdens de lunchpauze. 
“Even een sigaretje roken...” Hoe vaak hoor jij dat per dag op je werkplek? En doe je het eigenlijk zelf ook? Vind jij dat een werkgever die rookpauzes mag verbieden tijdens werktijd? 

Tijdens mijn horecacarrière kregen rokers pauze om even een sigaretje op te steken. Ik rook niet, maar had wel behoefte aan die pauze, dus deed ik net alsof ik ook een sigaret ging roken. Dat vond ik minder ingewikkeld dan te vragen of ik even een ommetje mocht maken. Ik zou er persoonlijk dus ook niet mee zitten als de rookpauze werd afgeschaft. Omdat ik dat sigaretje dan toch niet mis. 

 

TWEE PAUZES

De meeste rokers nemen gedurende een werkdag minimaal twee extra pauzes. Daarom zouden die rookpauzes tot grote ergernissen op de werkvloer leiden. Collega Marjolein heeft dat nooit gemerkt en vindt het onzin: “Ik heb echt niet het gevoel dat ik minder hard werk dan mijn niet rokende collega’s.”

Voordat het verbod bij de gemeente Veere er echt komt, moet de ondernemingsraad het plan eerst nog goedkeuren. Maar er zijn nu al werkgevers die bewust geen mensen aannemen die roken. Ook al is het voor sommige mensen, zoals Marjolein, een broodnodig moment om even stoom af te blazen of opnieuw op te laden, zij denken vooral aan het geld dat het ze kost als de roker staat te paffen en niet productief is. 

PRAAT MEE

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Ben jij een niet-rokende werknemer? En zo ja, erger jij je aan die extra pauzes van je rokende collega? Of ben jij een verstokte roker? Wat zou je er dan van vinden als je niet meer mag roken tijdens werktijd? Zou het voor jou een reden zijn om een andere baan te gaan zoeken? Praat mee!

 

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!