Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Frank Muller
Praat mee

Moeten bijstandsmoeders
verplicht aan de slag?

Redactie VROUW

H

Het CDA wil de bijstand radicaal hervormen. In plaats van dat mensen met een uitkering 'lekker' thuis zitten, moeten zij gewoon aan de slag in een 'basisbaan', vindt CDA-leider Buma.

Wie in de bijstand belandt, moet volgens Buma een ondersteunende functie krijgen in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Voor circa 20 uur werk in de week, krijgen bijstandsgerechtigden dan 85% van het minimumloon betaald (15% meer dan de bijstandsuitkering momenteel bedraagt).

Gevangenis 

Volgens Buma is de bijstand tegenwoordig 'een gevangenis': wie er eenmaal in zit, komt heel moeilijk weer aan het werk. Tegelijkertijd zijn er tekorten op de arbeidsmarkt en zullen die als gevolg van de vergrijzing alleen maar toenemen.

"We zullen alle Nederlanders heel hard nodig hebben", stelt de CDA-leider. Daarmee keert hij zich af van het plan van D66 om meer arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen naar Nederland te halen. 

D66 is gecharmeerd van het plan, maar vindt niet dat mensen gedwongen kunnen worden aan het werk te gaan en is bang dat er hele sectoren ontstaan waarin mensen onder het minimumloon moeten werken.

Praat mee

Wat vind jij? Moeten mensen met een bijstandsuitkering verplicht aan het werk? Of vind je dat bijvoorbeeld mensen met kleine kinderen 'vrijgesteld' moeten worden? En wat vind je van het idee dat mensen met zo’n basisbaan in de zorg of het onderwijs minder betaald krijgen dan het minimumloon? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!