Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Beweegt jouw kind nog genoeg?
Foto: Roel Burgler| Hollandse Hoogte
Praat mee

Wat vind jij...
Beweegt jouw kind genoeg?

Redactie VROUW

H

Het is Week voor de gezonde jeugd. Dit jaar is het thema 'bewegen', omdat bewegen en spelen gezond zijn voor jongeren, maar dit nog te weinig gebeurt volgens initiatiefnemer Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Volgens JOGG groeien jongeren van nu op in een omgeving waarin de ongezonde keuze vaak tevens de meest voor de hand liggende keuze is. "Kinderen met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel. Ze zijn minder fit dan hun leeftijdsgenoten, worden vaker gepest en krijgen later vaak te maken met fysieke problemen" staat op de site te lezen. Een op de zeven jongeren heeft overgewicht, stelt JOGG en voor elk kind is het nodig om 2x30 minuten per dag te bewegen.

Winst

VROUW-collega Daphne schreef vorige zomer nog over de gepeperde mening van de Britse tv-kok Jamie Oliver, die stelt dat obesitas grotendeels komt doordat we niet meer 'ouderwets' koken met verse ingrediënten.

Jamie: "Omdat vrouwen tegenwoordig ook vaak werken en omdat niemand meer in de keuken te vinden is, zag de voedingsindustrie een gat in de markt. Daar zijn ze slim op ingesprongen door kant-en-klare maaltijden te gaan verkopen. In plaats van het gezonder maken van de samenleving, ligt hun focus op het behalen van winst." 

Praat mee

Het blijft hoe dan ook een interessante vraag: 'Wiens schuld is het eigenlijk als jouw kind te dik is?' En: 'Hoeveel zicht hebben mensen nog op wat en wanneer kinderen in hun mond stoppen?' Het eetpatroon kan voor velen vast beter. Maar... hoe zit het met bewegen?

Zit jouw kind op een teamsport en/of fietst hij/zij dagelijks naar school? En haalt jouw kind zodoende ruim dat aanbevolen uurtje bewegen per dag? Of krijg je hem/haar met moeite vanachter zijn/haar laptop vandaan? Spoor je hem/haar aan om meer te bewegen - zo ja, tips welkom! - of is dat onbegonnen werk? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!