Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zit jij te wachten op nog weer een staking?
Foto: Robin Utrecht|Hollandse Hoogte
Praat mee

Wat vind jij
van de landelijke onderwijsstaking?

journaliste

Daphne van Rossum

D

De lerarenstaking verdeelt ouders in twee kampen. Sommigen zijn klaar met de stakingen: bijvoorbeeld omdat ze geen opvang hebben kunnen regelen en/of omdat ze vinden dat docenten een prima salaris hebben. Anderen vinden dat het werk van leraren te zwaar is geworden en dat er best wat bij mag… Wat is jouw mening? En... heb jij voor vrijdag al opvang geregeld?

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis staakt het hele onderwijs komende vrijdag 15 maart: van basisschool tot universiteit. Leraren willen (teveel) geld waarmee de werkdruk kan worden verlaagd of ze eisen een hoger salaris.

Opvang

Persoonlijk raakt het mij wat minder. Voor mijn kinderen - die inmiddels oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven - is een extra lang weekend wel lekker. Maar als je kleintjes thuis hebt, kan een stakingsdag lastig zijn, bovenop de gangbare studiedagen en vakanties. En ik begrijp ook dat als je les geeft op een basisschool het onrechtvaardig voelt dat je collega op het voortgezet meer betaald krijgt.

"Verbetering zit in jezelf, niet in een hoger salaris", zegt ouder Rob Paulussen vandaag in De Telegraaf. Hij is wel een beetje klaar met 'al' die stakingen en naarstig op zoek naar opvang voor zijn kinderen. Als vader van drie schoolgaande kinderen vindt Rob dat de leraren in het primair onderwijs hun doel inmiddels wel hebben bereikt.

Hoger salaris

"Er is mijns inziens geen reden meer om te staken. Ze hebben toch een hoger salaris gekregen en geld om de werkdruk tegen te gaan?" In 2018 maakte onderwijsminister Slob 270 miljoen euro vrij voor een gemiddelde salarisverhoging van 8,5 % in het basisonderwijs en er ging dat jaar 215 miljoen euro naar bestrijding van werkdruk.

Rob, die tijdens de eerste stakingen in 2017 de organisatie Oudersinactie oprichtte, kan er niet over uit dat er opnieuw meer salaris wordt gevraagd. "Er is geen beroepsgroep die zo veel erbij heeft gekregen in één jaar. Die docenten hebben ook nog eens zes weken zomervakantie."

Oneerlijk

Juf Brit, werkzaam op een Montessorischool, snapt dat vader Rob het vervelend vindt omdat hij 'onderdak' moet zoeken voor zijn kinderen, zegt ze in De Telegraaf. "Aan de andere kant: dit was al bijna twee maanden bekend. Dus geheel onverwacht komt het niet."

Brit, die al 12,5 jaar voor de klas staat, vindt dat de staking toch nodig is. "Ons salaris is dan wel wat omhooggegaan, maar nog steeds verdienen we minder dan een docent in het voortgezet onderwijs. Terwijl we allebei een hogere beroepsopleiding hebben genoten. De salariskloof is iets gedicht, maar nog steeds oneerlijk groot. Voor drie dagen krijg ik 1800 euro netto. Aan het eind van de maand houd ik niets over."

Griepgolf

Een andere reden voor het staken is om duidelijk te maken dat de werkdrukgelden wel fijn zijn, maar door het lerarentekort niet tot hun recht komen, vertelt Brit. "Zo ben ik van dat geld speciaal vrijgeroosterd voor het ondersteunen van startende docenten, het organiseren van evenementen en het geven van gymlessen. Klinkt als een prima plan toch? Maar door de griepgolf en een lege vervangingspool heb ik dat niet kunnen doen en heb ik de afgelopen weken voor de klas gestaan als invaller."

Praat mee

Wat vind jij van de landelijke onderwijsstaking? Praat mee!

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!