Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Merlin Daleman/Hollandse Hoogte
Praat mee

Je bent oud en hangt rond...
(Waar) mag dat?

Redactie VROUW

E

Een groep kletsende ouderen is in Beverwijk door handhavers weggestuurd omdat zij 'het samenscholingsverbod' overtraden. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de heren recalcitrant verdrag vertoonden jegens  de handhavers. Zelf ontkennen de mannen dat.

De lokale partij Gemeentebelangen Beverwijk trekt zich het lot van de weggestuurde ouderen aan, zo staat op NH Nieuws te lezen.

Fluiten

Het beeld van groepjes ouderen al dan niet in hun scootmobiel en al dan niet in het winkelcentrum is niet nieuw. Zo was er begin 2014 bijvoorbeeld ook commotie over hangouderen die niet meer voor de McDonald's in Den Bosch mochten samenscholen. Zij veroorzaakten volgens de politie overlast en de mannen zouden naar passerende vrouwen fluiten.

"Ik ga hier niet weg, ze zullen me weg moeten takelen, wij doen niks", was toen de reactie van Sjef (87), die dagelijks in zijn scootmobiel voor de fastfoodketen stond. Overigens ontkende hij het fluiten.

Sportschool

En al in 2005 werd meldpunt Hangouderen geopend door het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Senioren zouden daar terechtkunnen met klachten, ideeën of opmerkingen over hangplekken voor ouderen. Veertien jaar geleden waren er dus al te weinig plekken waar ouderen kunnen samenkomen.

Met het verdwijnen van buurtcentra zijn er steeds minder plekken waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Een VROUW-collega vertelde dat bij haar sportschool veel ouderen zitten omdat een sportschoolabonnement niet zo duur is en het een goede plek is om samen te komen. Ook in steeds meer supermarkten staan tegenwoordig (hoge) tafels en koffie-automaten waar je regelmatig een clubje senioren ziet 'samenscholen'.

Ouders

Hoe anders is dat in de meer zuidelijke landen: in bijvoorbeeld Spanje en Italië is het doodnormaal om je ouders op een gegeven moment in huis te nemen. Maar in Nederland hebben we een heel ander zorgstelsel waarbij senioren uiteindelijk vaak in woon- of zorgcentra belanden.  

Praat mee

Kent jouw gemeente ook hangouderen? Op welke plekken komen ze samen in jouw buurt? Denk jij dat ons zorgstelsel ervoor zorgt dat er weinig plekken zijn waar ouderen samen kunnen komen? Zou elke gemeente het buurtcentrum moeten behouden opdat senioren elkaar daar kunnen ontmoeten? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!