Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Sijmen Hendriks
Praat mee

Elke maand menstruatieverlof:
goed idee of niet?

Journalist

Lizette van Loenen

I

In foetushouding in bed liggen, in plaats van naar je werk gaan. Volgens het grootste menstruatieonderzoek ooit blijkt dat één op de drie vrouwen daar elke maand last van heeft tijdens of rondom haar menstruatie. Heftige buikpijn, rugpijn en psychische klachten komen het meest voor.

Als ik de resultaten van het onderzoek lees, besef ik maar al te goed dat ik mezelf gelukkig mag prijzen. Ik voel me hooguit een dag humeurig en snel geprikkeld als ik ongesteld moet worden. Daarna heb ik nog twee dagen lichte krampen als het feest is begonnen.

Dat ik de pil slik helpt ook, omdat die dit soort menstruatieklachten (bij veel vrouwen) verlicht. Toen ik die nog niet slikte had ik wel veel buikpijn en heb ik me eens ziekgemeld op mijn werk omdat het zó erg was. Gelukkig was dit een uitzondering.

Menstruatieonderzoek

In Aziatische landen en ook Engeland krijgen vrouwen vrij tijdens hun menstruatie en ook Nike geeft haar werknemers recht op menstruatieverlof. In Nederland bestaat deze wet niet. Liza, een vriendin van een collega op de redactie, krijgt elke maand vrij van haar baas, omdat haar menstruatieklachten zo heftig zijn, dat ze niet meer normaal kan functioneren. Laat staan werken.

“Ze blijft elke maand twee dagen thuis als ze ongesteld is. Dan ligt ze met de gordijnen dicht op bed, omdat haar hoofdpijn dan ondraaglijk is. Op haar werk is dat bekend, niemand doet daar moeilijk over. Ze levert geen vakantiedagen in, maar krijgt betaald verlof.”

Liza is één van de 42.000 Nederlandse vrouwen met extreme menstruatieklachten. Volgens hoofdonderzoeker en gynaecoloog Bertho Nieboer, die vandaag commentaar geeft op NOS.nl, is het schadelijk om deze klachten te negeren. “Een aandoening als endometriose kan hierdoor een tijd blijven sluimeren,” waarschuwt hij.

Endometriose

Eén op de acht vrouwen heeft last van endometriose, waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium), zich buiten de baarmoeder bevindt. Het ‘groeit’ op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik en zorgt voor chronische ontstekingen.

Vrouwen die hiermee te maken hebben, zijn vaak minder vruchtbaar. Symptomen als chronische buikpijn, menstruatiepijn, vermoeidheid, darm- en blaasproblemen en pijn tijdens de seks komen het vaakst voor.

PMS

Vijf procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van het premenstrueel syndroom. Als je last hebt van PMS, heb je vlak voor je menstruatie ernstige lichamelijke en emotionele klachten.

Gevoelige borsten, hoofdpijn en/of stemmingswisselingen komen het meeste voor. Bij PMS zijn deze klachten zo erg, dat je dan niet normaal kunt functioneren. Zodra je menstruatie begint, nemen de klachten weer af.

Praat mee!

Heb jij veel last van je menstruatie? Vind jij dat vrouwen vrij moeten krijgen als zij te veel last hebben van hun menstruatie? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!