Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Duur snoep, helpt dat tegen overgewicht?
Foto: Hollandse Hoogte | Truus van Gog
Praat mee

Zou jij minder snoep eten
als een zak 7,50 euro kost?

journaliste

Daphne van Rossum

W

We worden steeds dikker: bijna de helft van alle Nederlanders heeft overgewicht en dat percentage blijft maar stijgen. Als we zo doorgaan, heeft in 2040 ruim 60% van alle Nederlanders overgewicht of obesitas, schrijft De Monitor. Wat kunnen we doen om overgewicht terug te dringen en doet de overheid genoeg volgens jou? Praat mee!

Doel van het zogenaamde Nationaal Preventieakkoord is om het percentage mensen met overgewicht terug te dringen. Er zijn allerlei maatregelen voorgesteld: meer watertappunten op publieke plekken en stoppen met de verkoop van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Daarnaast moet 50% van alle schoolkantines 'gezond' zijn in 2020.

Suikertaks

De Monitor heeft een rondje langs de politieke partijen gemaakt om te zien of de maatregelen niet te licht zijn. GroenLinks vindt de btw-verhoging op groenten en fruit heel slecht. De partij ziet wél wat in een suikertaks of een accijnsverhoging op suikerhoudende dranken, zoals in Engeland het geval is.

Het CDA wil een helder keurmerk zodat je in een oogopslag kunt zien hoeveel suiker in een product zit.

Eigen verantwoordelijkheid

Bij de VVD vinden ze juist dat wat je eet je eigen verantwoordelijkheid is en dat de overheid zich er niet te veel mee moet bemoeien. "Of gaan we een zak drop 7,50 euro maken?" aldus Tweede Kamerlid Hayke Veldman. "Als je voor de derde keer in de week een fles cola koopt, gaat de caissière daar dan wat van zeggen?"

Ook gelooft Veldman niet in het volledig gezond maken van kantines en ziekenhuizen: "Scholieren lopen het centrum in en kopen daar toch wel een broodje kroket. Moeten we het hele centrum vrijmaken van broodjes kroket? In zo’n land wil ik niet wonen.

En daarbij gaan ziekenhuizen en scholen zelf over wat ze aanbieden. Uiteindelijk blijft het de verantwoordelijkheid van mensen zélf wat ze eten. Als je alles wat minder gezond is niet meer aanbiedt, leven we niet meer in een vrij land."

Praat mee

Vind jij dat overgewicht een zaak is van de overheid of mogen we zelf bepalen wat we in onze mond stoppen? Ga jij minder snoepen eten en frisdrank eten als het duurder wordt? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!