Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen Beeld
Praat mee

'Mannen die vrouwen minachten,
passen niet in onze samenleving'

columnist

Catherine Keyl

V

Vorige week had ik het over het verschil in de manier waarop mannen en vrouwen met hun woede omgaan. Vrouwen voeren radiostilte in als ze zich verongelijkt voelen. Er kwamen veel reacties van vooral mannen die dat herkennen.

Nu even over de mannen. Afgelopen vrijdag Christchurch. De woede van een witte, verongelijkte man. Eerlijk gezegd dacht ik toen dat het tot meer rechts-extremistische aanslagen zou leiden.

Maar nee, Utrecht dus. Toen ik de dadergegevens hoorde - crimineel, gescheiden - dacht ik meteen aan de dader van de aanslag in Nice in 2016. Bouhlel reed met een vrachtwagen in op feestvierende mensen en doodde er 86. Ook hij was crimineel, getrouwd en lag in scheiding.

En op PowNed de video uit 2011 gezien? Waarin de verslaggeefster - lange blonde haren, strak topje, lage spijkerbroek - iets vraagt aan - achteraf gezien - de dader van Utrecht? Hij antwoordt: "Jij bent zeker een jodin?" (vreemd genoeg werd deze tekst niet ondertiteld). En daarna: "Of een democraat. Moet je eens kijken hoe je erbij loopt joh." De minachting voor vrouwen die uit zijn manier van praten bleek - kort verhaal: hij scheldt haar heftig uit - is om van te rillen.

Mentaliteit

Laat ik eerst vaststellen dat er gelukkig veel moslims in Nederland zijn die wel respectvol met vrouwen omgaan. Maar deze houding, zoals in dat filmpje, kom je nog te veel tegen.

Ik ben in bijna alle landen van het Midden-Oosten geweest en neem van mij aan: deze mentaliteit vind je overal. Mannen kijken als het ware door vrouwen heen; ze bestaan gewoon niet.

Vernedering

Vorig jaar stond ik in Iran in een groentewinkel keurig op m'n beurt te wachten. Maar elke keer als ik aan de beurt was, zette een man een stap naar voren en duwde me met z'n elleboog naar achter. Als ik het daar met mannelijke journalisten over heb, zeggen ze meestal schaapachtig: 'Dat herken ik helemaal niet.' Nee, duh.

Mannen die uit zo'n cultuur komen waar vrouwen niets voorstellen - hooguit om kinderen te baren - moeten er natuurlijk niet aan denken dat ze door een vrouw gedumpt worden; er bestaat geen grotere vernedering.

Maagden

Dat gebeurde ook Bouhlel. Je bent uitgekotst in de islamitische samenleving, want je bent crimineel, je drinkt en gebruikt drugs. En dan word je ook nog aan de kant gezet door je vrouw. Er is nog maar één manier om je gezicht te redden, en dat is wat van die 'christenhonden' te doden, zodat je misschien nog een kans maakt op een paar maagden.

En inderdaad, wij hadden jaren geleden al moeten zien dat mannen met die mentaliteit niet in onze samenleving passen. Dat we ze niet moeten accepteren. En ik vind dat we van de moslimsamenleving kunnen eisen dat ze die mannen opvoeden. Maar dat zal wel weer te veel gevraagd zijn.

Praat mee

Wat vind jij? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!