Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Charlotte Meiland houdt dochter Fleur in de gaten.
Foto: Charlotte Meiland houdt dochter Fleur in de gaten. Beeld: Hielco Kuipers
Praat mee

TikTok TikTok...
Hoe houd jij jouw kind online in de gaten?

O

Ouders en app-makers worstelen met digitale dreigingen. Leuk dat een kind zich creatief ontplooit, maar hoe voorkom je dat kwaadwillenden zich verlekkeren aan deze onschuldige filmpjes? Na een privacyschikking in de VS van de app TikTok borrelt die vraag opnieuw op. "Veel ouders zien het kwaad niet in van zo’n app", zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media.

Charlotte Meiland houdt haar dochter Fleur (10) goed in de gaten als het aankomt op het gebruik van apps. Ze bekijkt alle TikTok-filmpjes en beheert de wachtwoorden. "Ik heb geen invloed op wat de buitenwereld doet met een video. Maar ik kan wel in haar telefoon kijken", legt ze vandaag uit in De Telegraaf.

Korte rokjes

En dat blijkt soms nodig, merkte ze. TikTok heeft 3,5 miljoen gebruikers in Nederland. Dat zijn vooral kinderen en tieners, die op de app live video kunnen streamen en korte filmpjes kunnen maken.

"Het lijkt leuk, maar die kinderen doen hun voorbeelden na. Ze gaan zich sexy gedragen", wijst Pardoen op video’s van meisjes in korte rokjes die met getuite lipjes op hun favoriete hit dansen.

Twerken

Ook Fleur deed haar idolen na, en zo stuitte haar moeder op een filmpje waarin het jonge meisje twerkte. "Dat hoort helemaal niet op die leeftijd. Dan moet ze die video direct verwijderen. Maar wat doe je met een filmpje waarin ze een vriendinnetje een knuffel geeft? Komen pedofielen daar niet ook op af?" zegt Meiland.

Zij verbiedt haar dochter om op andere apps te gaan. Want TikTok is zeker niet de enige app waar kinderen het risico lopen een pedofiel te treffen, weet ook Pardoen. Zodra er beeld gedeeld kan worden, of kan worden gechat, is contact een optie. Dus moet je als ouder doen wat je kan om narigheid te voorkomen.

Verwaarlozing

Wat TikTok volgens Pardoen bijzonder maakt ten opzichte van andere apps, is dat het zo’n groot en zo’n jong publiek trekt. Dat zorgt voor extra risico, want kinderen snappen vaak niet wat het betekent als ze iets uitzenden. Daar ligt dan ook een rol voor ouders.

Alleen weten die vaak niet hoe de app werkt, zegt De Jong. En ze treden vaak pas achteraf op, constateert Pardoen. "Maar je leert je kind toch ook niet pas over verkeersveiligheid na een ongeluk? Wij zouden willen dat ouders mediawijsheid ook meenemen in hun opvoeding. Het is echt een vorm van verwaarlozing als je je kind er niet in begeleidt."

Pottenkijkers

Het beste middel tegen pottenkijkers: de accounts vergrendelen, zodat alleen vrienden kunnen kijken en reageren. Precies dat doet Natasja Mantel, wier dochter Sanne ook gebruikmaakt van TikTok. "Je moet alles goed instellen, net als op andere sites waar je kan chatten of clips kan delen." Tegelijk kan ze niet alles monitoren.

"Dat probeer je wel, maar ik kijk niet elke dag." Agata Bosch pakt het anders aan: ze heeft het account van dochter Feline gekoppeld aan haar telefoon en die van zusje Evelijn aan de iPad. Zo kan ze toezicht houden. "Maar vaak vragen ze ook vooraf of ze iets mogen plaatsen."

Praat mee

Zit jouw kind ook op TikTok? Zo ja, hoe houd jij toezicht? Actief, of grijp jij ook eigenlijk pas achteraf in? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!