Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Monashee Alonso
Praat mee

Kinderen krijgen?
Nu. Even. Niet.

Meike Blommaert

G

Gisteravond besteedde Nieuwsuur (vanaf minuut 15:40) aandacht aan jonge vrouwen die vooralsnog (want nog vele vruchtbare jaren om zich te bedenken) niet voor kinderen kiezen. Zonnepanelen, minder vlees eten en/of niet meer vliegen is volgens deze vrouwen niet genoeg... Er is volgens hen simpelweg geen ruimte meer voor nog meer mensen op deze aarde. Ook zijn voor hen de angst voor een stijgende zeespiegel en voedseltekort redenen.

In Engeland heeft deze stroom vrouwen al een naam: The Birth Strike Movement. Blythe Pepino begon de beweging waarbij inmiddels tweehonderd vrouwen zijn aangesloten. Volgens haar is de beschaving aan het ineenstorten door de klimaatverandering. 

Geboortestakers

Ook Nederland kent de eerste 'geboortestakers'. Wat dat betreft is kunstenares Tinkebell (39) een voorloper. Zij liet zich in 2013 steriliseren vanwege het gebrek aan ruimte voor meer mensen.

Tinkebell maakte over dit thema de film Save our Children. En volgens VROUW-columniste Catherine Keyl - zelf geen moeder - is maximaal twee kinderen per gezin de oplossing om de bevolkingsgroei tegen te gaan.

Biologische klok

Maar zelf denk ik er zo over: al besluiten Nederlandse en Engelse vrouwen zich aan te sluiten bij geboortestakers, ik denk dat dit geen zin heeft zolang een aantal landen (China, India...) nog steeds een enorme bevolkingstoename kent.

Ik begrijp het idee erachter maar ik denk dat voor velen de biologische klok er (op een gegeven moment) gewoon dwars doorheen tikt. Door er niet meer te zijn denk ik dat we niet zo veel oplossen. We moeten 'gewoon' bewuster gaan leven.

Praat mee

Kunnen we de aarde redden door geen kind(eren) meer op de wereld te zetten? En zou bijvoorbeeld de jonge vrouw (27) uit Nieuwsuur er over tien jaar nog zo over denken? Of luistert ze dan tóch naar haar biologische klok? Zal die sowieso altijd harder tikken dan de tijdbom die we denken dat de aarde is? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!