Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat is jouw mooiste leeservaring
Foto: Tetra Images|HH
Praat mee

Het is Boekenweek...
Wat is jouw mooiste (kinder)boek?

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het is, nog tot en met 31 maart, Boekenweek. Een goed moment om weer eens een boek te (her)lezen. Wat is jouw mooiste boek ooit? De VROUW-redactie geeft een voorzetje.

Online redacteur Marielle: "Ik heb flink wat boeken gelezen, maar mijn all time favorite is Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Alles in dat boek is zo gedetailleerd en levendig omschreven dat het voelt alsof je er zelf bij bent.

Toen ik een jaar of 11 was mocht ik er tijdens De Nationale Voorleeswedstrijd uit voorlezen. Terwijl ik gekke stemmetjes opzette om de verschillende karakters na te bootsen, hielden mijn klasgenoten een spandoek omhoog om mij aan te moedigen. Niets dan goede herinneringen aan die dag!"

De dood

Social redacteur Suus: "Mijn lievelingsboek is Mottenballen voor de ziel van mijn favoriete schrijver James Worthy. De beste columns over het leven, de dood en alles daartussen. Wat James met woorden kan is ongekend en raakt me iedere keer weer.

Ik hoop ooit ook maar een fractie in de buurt te komen bij het bouwen van zinnen zoals hij dat kan. Dan ben ik al heel blij." En vormgever Marion was in de ban van Ik reis alleen van Samuel Bjørk: "Heerlijk geschreven. Een prachtig spannend boek."

Papa is een hond

Eindredacteur Mariët: "Ik vertelde mijn dochter (9) regelmatig over het kinderboek dat mij altijd is bij gebleven: over een jongen die op een dag wakker wordt en merkt dat alle mensen zijn verdwenen. Er zijn alleen nog dieren. Dat boek had zo'n indruk op mij gemaakt!

Maar ik had geen idee hoe het heette en wie de schrijver was. Onlangs kwam ik er per toeval achter: Papa is een hond van onze eigen Guus Kuijer! Zo leuk dat ik het nu eindelijk weer weet. Het is voor 8+ dus ik ga binnenkort met mijn dochter naar de bieb.

Oh ja, en ook voor Het wereldje van Beer Ligthart van Jaap ter Haar. Over een jongen die plots blind wordt, heel heftig. En als ze 12 jaar is, gaan we Tim Daalder van James Kruss lezen, over een jongen die zijn lach verkoopt aan de duivel.

Overigens weet ik ook nog heel goed wat mijn eerste leesboek 'zonder plaatjes' was: Twee vrouwen van Harry Mulisch. Ik pakte het van mijn moeders nachtkastje en las het vervolgens in een keer uit."

Onsterfelijk

Online redacteur Daphne: "Alle mensen zijn sterfelijk, van Simone Beauvoir. Ik las het als jong volwassene en het heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. De hoofdpersoon heeft een onsterfelijkheidselixer gedronken waardoor hij nooit zal sterven.

Vooral de openingsscène is prachtig: als hoofdpersoon Fosca in de tuin zit met een zonnebril op. Hij heeft alles al meegemaakt en wil niet meer verliefd worden; zijn vrouwen sterven toch allemaal. Simone beschrijft heel mooi hoe hij toch weer verleid wordt door de liefde."

Tijdsbeeld

Coördinator VROUW glossy Sabine: "Het is moeilijk kiezen. Het mooiste boek dat ik afgelopen jaar las, is Wees onzichtbaar van Murat Isik. Het geeft een mooi tijdsbeeld van eind jaren tachtig, van een van de eerste immigrantengezinnen in de Bijlmer. In één ruk uitgelezen.

Maar wat me ook erg bijgebleven is, is VSV van Leon de Winter. Voor mij toentertijd (2012) het eerste boek dat feiten en fictie zo fantastisch door elkaar haalde dat ik de waarheid bijna uit het oog verloor. Dat een boek dat voor elkaar krijgt, vind ik spannend."

Praat mee

Welk (kinder)boek is jou het meest bijgebleven? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!