Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man met zoontje
Foto: Hollandse Hoogte/Tom van Limpt
Praat mee

Vaders en verlofdagen...
Nog (te) vaak geen match

Journalist

Lizette van Loenen

T

Tijdelijk minder werken om meer thuis bij je gezin te zijn: maar bar weinig vaders doen dit. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek neemt maar 1 op de 10 mannen verlofdagen op om meer thuis te zijn bij hun kind(eren).

Samen naar de kinderboerderij, of gewoon lekker thuis zijn: ‘papadagen’ zijn er om vaders de mogelijkheid te geven om meer tijd met hun kind(eren) te besteden en daarmee minder te werken. Meestal is het verlof onbetaald, maar sommige werkgevers betalen het loon (gedeeltelijk) door.

Van 40 naar 36 uur

Ondanks dat deze dagen beschikbaar zijn, maakten in 2017 maar 70.000 mannen er gebruik van. Dat is 11%. Rick van der Zanden (29) is SEO-specialist bij een online marketingbureau en vader van twee zoons van 3 en 0. Sinds hij vader is, werkt hij geen 40, maar 36 uur.

"Ik ben elke vrijdag een middag vrij, waarop ik echt alleen tijd besteed aan mijn oudste zoon. Dan kijken we samen een filmpje, gaan we boodschappen doen of even naar buiten als het lekker weer is. Ik zou zelfs 32 uur kunnen werken, omdat mijn vriendin en ik die luxe hebben, maar daar vind ik mijn werk veel te leuk voor."

Er zijn ook vaders (66.000 volgens het onderzoek) die staan te springen om hun verlofdagen op te nemen, maar dit niet doen. Redenen zijn onder andere financiële nadelen, minder carrièreperspectieven of ze hebben het simpelweg te druk op hun werk.

Praat mee!

Hoeveel uren werkt jouw partner? Vind je dit goed zo of juist te veel/te weinig? En zou jij het fijn vinden als jouw partner meer/minder verlofdagen zou opnemen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!