Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Heeft het in de strijd tegen overgewicht zin om fastfoodketens te verbieden?
Foto: Cultura Images RF
Praat mee

Hamburgerketens weren?
‛Betutteling ten top’

journaliste

Daphne van Rossum

D

De helft van de Rotterdammers heeft overgewicht en daarom wil Sven de Langen, wethouder Volksgezondheid, fastfoodketens aan banden leggen. Mag je in Rotterdam nog wel een hamburger eten straks? Praat mee!

CDA’er De Langen ziet het met lede ogen aan dat er steeds meer fastfoodketens neerstrijken in de Maasstad: “Ik dacht: dit wordt wel een beetje te gek”, zegt hij tegen de NPO1.

“Op z’n tijd houd ik wel van een hamburger. Alleen, de afgelopen vijf jaar zagen we een toename van 33 procent in fastfoodlocaties in onze stad. De helft van onze bewoners heeft overgewicht. De levensverwachting is lager dan elders in het land. Dat is niet te betalen qua zorgkosten. Ik wil een eerlijke kans voor gezond voedsel, en minder fastfood.”

Salade

De wethouder geeft als voorbeeld steden als Florence en Siena, waar soep en salade wordt geserveerd in het centrum in plaats van een vette hap. Inwoners alleen beter voorlichten, gaat hem niet ver genoeg: De Langen wil via bestemmingsplannen het aantal fastfoodketens beperken.

Betutteling

De omroep laat over de kwestie Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck aan het woord: “Het is betutteling in het kwadraat,” zegt het raadslid. Volgens Van Elck zijn mensen prima in staat om een eigen keus te maken en zijn de ketens bovendien goed voor de werkgelegenheid.

Gezonde keus

Wat vind jij van de plannen in Rotterdam? Betutteling ten top? Of helpt het – ook scholieren – juist wel om een gezonde keus te maken als er minder aanbod van hamburgers is en er meer ‘goede’ producten te koop zijn?

En, wat vind jij? Laat je horen!