Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Suzanne verwijderde online
de herkenbare foto's van haar dochter (4)

Social media redacteur

Suzanne Mensen

V

Vorige week bleek dat dochter Apple op zijn zachtst gezegd not amused was dat haar moeder Gwyneth Paltrow (46) een kiekje van hen samen online had gezet. "Mam, we hebben het hierover gehad. Je mag niks posten zonder mijn toestemming." Paltrow reageerde: "Je gezicht is niet eens zichtbaar", maar dat kon niet voorkomen dat veel mensen hier een mening over uitten.

De reacties van mensen die het met dochter Apple eens waren stroomden binnen. Mensen vonden het onverantwoord van iemand als Gwyneth - wereldberoemd en ruim 5 miljoen volgers op Instagram - om zonder overleg een foto van haar dochter te plaatsen. En eigenlijk ben ik het daar wel mee eens.

Trots

Ik moet erbij vermelden dat ik ook 'zo iemand' was. Ik heb een dochter (4) en de eerste drie jaar van haar leven heeft het hele wereldwijde web kunnen meegenieten van mijn spruit. Vrijwel iedere dag plaatste ik een kiekje van mijn dochter online. Want ik was trots en wilde haar met de hele wereld delen.

Wel maakte ik weloverwogen beslissingen rondom het plaatsen van foto’s; ik plaatste nooit naakt en alleen foto’s waarop ze er netjes uitzag. Dus geen smerige kleding of spaghetti in het haar. Bij elke foto dacht ik: 'Hoe zou ik het vinden als mijn moeder deze foto van mij online had gezet?'

Roze wolk

De likes en reacties vlogen me om de oren want eerlijk is eerlijk; ik heb een geweldig fotogeniek kind. Ik had dan wel geen miljoenen volgers maar het werden er gestaag toch steeds meer.

In het begin zat ik op die welbekende roze wolk en dacht ik er eigenlijk niet eens heel erg over na of ik mijn kind en haar toekomst wellicht schade berokkende. Tot ik voor werk steeds actiever werd online en op verschillende social media mijn stem vaker liet horen over verschillende onderwerpen.

Worsteling

Ik werd uitgenodigd om bij Radio 1 aan te schuiven om over dit onderwerp te praten en zo kreeg ik iemand tegenover me die stellig was op dit gebied en absoluut GEEN foto’s van zijn kroost deelde online.

Daar werd ik geconfronteerd met mijn gedrag en principes. Het was een fijn gesprek met zeker geen keiharde veroordelingen richting mij maar het zette mij enorm aan het denken. Daar ontstond dan ook meteen de dagelijkse worsteling tussen gevoel en verstand.

Likes verzamelen

Ik vond het namelijk fantastisch om te delen, reacties - ok en likes - te ontvangen en nieuwe mensen te leren kennen die in hetzelfde schuitje zaten. Maar het knaagde. Waarom zette ik mijn kind zo 'in de etalage'?

Waarom is mijn kind een soort uithangbord van mijn social media geworden? Ben ikzelf niet leuk genoeg? Ik ben toch ook iemand? Gaat ze het straks wel leuk vinden dat ik haar leven zo heb geëtaleerd?

Herkenbaar

We werden zelfs weleens aangesproken door wildvreemden die mijn dochter herkenden. Dat was voor mij de druppel. Ze zou over een aantal maanden 4 worden en naar school gaan, ik wilde koste wat kost voorkomen dat ze ooit gepest zou worden door mijn toedoen.

Dat mensen haar zouden herkennen van social media en wellicht een - verkeerd - beeld van haar hadden geschetst. Dus verwijderde ik van mijn Instagram alle foto’s waarop ze herkenbaar staat.

Mening

Alle babyfoto’s en prachtige portretjes die ik met zoveel plezier had gedeeld. Nu deel ik slechts af en toe een licht herkenbare foto van haar. Maar dat is zelden en eigenlijk altijd met toestemming van haar.

Ze is nu 4,5 en heeft inmiddels een ferme mening over van alles en nog wat. Natuurlijk kan ze zich geen voorstelling maken van social media en wat het doet. En daarom moet ik dat voor haar doen. Want het is mijn taak haar te beschermen.

Blote kindjes

Ik zal niet iemand worden die anderen streng veroordeelt over het plaatsen van foto’s van hun kind, ik begrijp ze gewoon erg goed. Maar wellicht zou het goed zijn als er een bepaalde social code komt voor ouders met wat je wel en niet plaatst.

Ik zie namelijk ook nog steeds foto’s voorbij komen van blote kindjes en dat vind ik persoonlijk not done! Houd dat lekker in je fotoalbum thuis die je echt enkel met je dierbaren deelt.

Lastig

Daarnaast zou je jezelf kunnen afvragen waar je je vrienden en familie mee 'lastig valt'. Want ze volgen je over het algemeen om JOU en niet om enkel foto’s van je nageslacht over de tijdlijn uitgesmeerd te krijgen.

Onze kinderen groeien op in een tijd die in niets te vergelijken is met onze jeugd en hoe lastig dat misschien ook is, daar horen - denk ik - andere omgangsvormen en regels bij.

Het is niet erg als dat besef wat op zich laat wachten en hoe hard mensen ook roepen dat 'online voor altijd online is' het is nooit te laat om je foto’s te verwijderen en het anders te gaan doen. Denk aan je kind en zijn of haar toekomst!

Praat mee!

Hoe gedraag jij je als moeder online? Ben alleen jij te zien? Of 'etaleer' jij ook jouw gezin? Zo ja, wat vinden jouw kinderen daarvan? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!