Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Warm eten op school
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Warme lunches op school,
waarom niet?

E

Een boterham met hagelslag en een boterham met kaas. Dit is een heel gebruikelijke lunch voor Nederlandse kinderen. Maar gezond is het niet, zeggen experts. Daarom pleit Moekes Maaltijd in Utrecht – die maaltijden bij kinderdagverblijven bezorgt – voor warme lunches op school. Het enige dat scholen hiervoor nodig hebben, zijn magnetrons. Het zou ongeveer 2 euro per kind per dag gaan kosten. In Frankrijk en België gebeurt dit al, dus waarom in Nederland niet?

Overgewichtspecialist Jaap Seidell is het hiermee eens. Al in 2016 zei hij in de Volkskrant dat maar liefst 99 procent van de kinderen te weinig groente eet en dat 90 procent te weinig fruit, vis en voedingsvezels binnenkrijgt. Het overgrote deel van de kinderen eet te veel suiker, zout en verzadigde vetten. 

Overgewicht voorkomen

“In de politiek wordt al snel gezegd: ouders moeten ervoor zorgen dat de kinderen goed eten. Maar veel ouders weten het ook niet. Hierdoor ontwikkelen kinderen zich niet optimaal. Door een gezonde lunch aan te bieden, verbeteren de schoolprestaties en voorkom je overgewicht.” 

Praat mee

Wat vind jij? Ben jij er een voorstander van dat jouw kind tussen de middag een warme maaltijd op school krijgt en heb je daar 2 euro per dag voor over? Of denk je dat je kind al gezond genoeg eet? Praat met ons mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!