Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Jamie Grill
Praat mee

Een 'Borstvoedingsfestival'...
Nuttig of niet?

Redactie VROUW

N

Nieuw in festivalland: het Borstvoedingsfestival. Op 14 april wordt de eerste editie gehouden in Alkmaar. Voor de bezoekers van het festival is borstvoeden in het openbaar waarschijnlijk geen probleem, maar anderen vinden dat het voeden van je kindje privé is. Wat vind jij? En wat denk je dat het nut is van zo'n festival? Praat mee!

Een tijdje terug tweette Saskia Veldhuis dat ze de borst aan haar zoontje Sam gaf in het restaurant van de Ikea. Een man die verderop zat, was het er niet mee eens en liet dat blijken: 'Hallo zeg, ik zit te eten!'

Borstvoeding

Mede om dat soort opmerkingen, wordt het Borstvoedingsfestival georganiseerd. Mocht je geen idee hebben wat je je bij een dergelijk festival moet voorstellen: er is een markt met duurzame spullen voor moeder en baby, ontmoetingsplekken voor voedende vrouwen, interessante lezingen en meer. 

Gisteren spraken we voor de VROUW-pagina van De Telegraaf met moeders die borstvoeding (hebben ge)geven: bij hoge nood waren zij bereid hun kleine buitenshuis de borst te geven, al blijft binnenshuis de voorkeur houden. 

Tatja

''Mijn eerste kind heb ik acht weken borstvoeding gegeven, maar mijn tweede kindje werd te vroeg geboren. Ik heb de eerste vier weken gekolfd. Ik zou mij er bijna voor verontschuldigen...

Bij voorkeur voedde ik mijn baby thuis. Dat vond ik fijner dan in het openbaar. Het is toch een stuk knusser. Soms ging het natuurlijk niet anders; als je baby honger heeft, kun je het voeden niet uitstellen. Ik moest een keertje een boodschap doen en toen begon ze heel hard te huileen.

Toen ben ik ergens aan de waterkant gaan zitten. Ik denk niet dat een Borstvoedingsfestival iets voor mij zou zijn geweest. Ik vind het heel mooi als je borstvoeding kan geven, maar het hoeft niet op een voetstuk gezet te worden. Waar ik sneller heen zou gaan is een borstvoedingscafé.’"

Rias Immink

Naomi

"'Ik heb vier maanden borstvoeding gegeven, waarvan drie zonder bijvoeding. Toen ik weer begon met werken, deed ik alleen aan avondvoeding, tot het op een punt kwam dat de melktoevoer minder werd. Ik heb wel in het openbaar de borst gegeven, in restaurantjes en cafés. Want ik wilde, ook met een baby, toch wel de deur uit.

Zelf heb ik hier nooit commentaar op gehad, maar ik gebruikte dan ook altijd een doek om het zicht een beetje af te schermen. Wat ik wel bij mijn werk miste, is een plek om te kolven. Nu moest ik dat helaas op de enige wc doen die beschikbaar was. Dat hield mij toch wel tegen om langer zelf te voeden.

Ik denk dat ik, als ik nu voor het eerst een kindje zou krijgen, waarschijnlijk wel naar zo’n festival zou gaan. Ik vind het super dat vrouwen een ontmoetingsplek hebben om tips uit te wisselen."

Rias Immink

Honey

"'Ik heb mijn kinderen drie maanden zelf gevoed. Ik ben ermee gestopt toen ik weer aan het werk ging. Ik ben doorgegaan met kolven, maar niet op het werk. Een collega deed het wel en die kreeg van onze werkgever daar ook echt de tijd voor. Dat vond ik heel mooi.

Éen of twee keer heb ik mijn kindje in het openbaar gevoed. Meestal zorgde ik ervoor dat ik een flesje met gekolfde melk bij me had. Ik zou liever geen borstvoeding geven op een overvol terras.

Je hebt zoveel bekijks en er zitten natuurlijk ook mensen te roken. Ik vind het goed dat er een Borstvoedingsfestival is, vooral voor mensen die er onzeker over zijn. Het kan ook een leuk uitje met je vriendinnen zijn!"

Caroline

"Ik heb alleen mijn eerste kind borstvoeding gegeven. De tweede heb ik de fles gegeven. Ik heb voor een hele korte periode zelf gevoed en niet vaak in het openbaar, dus ik heb er nooit vervelende opmerkingen over gekregen. Mijn kindje groeide niet goed, dus het besluit om over te stappen op flesvoeding, was snel genomen.

Er is de laatste tijd veel ophef over wel of niet zelf voeden, maar ik vind het belangrijk dat je goed naar je gevoel blijft luisteren. Of je nou de fles geeft of borstvoeding, het moet gewoon allemaal kunnen.

Mij maakt het niet uit of het in het openbaar is, maar ik zou mijzelf en mijn kindje wel bedekken of anders in een hoekje gaan zitten. Dat is voor de baby ook een stuk rustiger. Ik denk niet dat ik naar het festival zou gaan, maar ik denk dat voor jonge moeders heel fijn is om toch een stukje houvast te hebben."

Rias Immink

Praat mee

Geef jij alleen thuis borstvoeding of moet dat ook in het openbaar kunnen? Als je het buitenshuis doet/deed, heb je daar dan weleens opmerkingen over gekregen? En zoiets als het Borstvoedingsfestival, zou dat iets voor jou zijn? Wat denk je dat het nut hiervan is? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!