Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Rights Managed | Belga
Praat mee

Hoe nuttig is
de Nutri-Score?

Redactie VROUW

D

De Nutri-Score zou de consument moeten helpen om de gezondste keuzes te maken dankzij eenvoudige letters en kleuren.

Een rijstwafel met een yoghurtlaagje... Dat klinkt gezond, maar is dat volgens de Consumentenbond niet. Die vindt zo'n rijstwafel zelfs net zo slecht als een Mars. Het yoghurtlaagje bevat namelijk net zoveel suiker en vet als witte chocolade.

Nutri-Score

Om dit soort verwarring te voorkomen, pleit de Consumentenbond daarom voor de invoering van de in Frankrijk ontwikkelde Nutri-Score. Met dat logo worden met de letters A tot en met E in de kleuren groen tot rood aangegeven hoe het product scoort.

A is groen en dus een gezonde keuze, E is een minder gezond alternatief en is rood. Fabrikanten tonen zich kritisch. Zo krijgen witte en bruine rijst dezelfde score, terwijl bruine rijst veel meer vezels bevat.

Roomboter

Bovendien zijn wetenschappers het lang niet altijd met elkaar eens wat nu precies gezond is. De één zegt bijvoorbeeld dat je margarine op je brood moet smeren en de ander pleit juist voor roomboter. Dus klopt die score dan wel altijd?

Praat mee

Wat vind jij? Ben je een voorstander van de Nutri-Score en denk je dat je hierdoor gezonder gaat eten? Of bepaal je zelf wel wat goed voor je is? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!