Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Image Source Ltd RF | Image Source/Steve Prezant
Praat mee

Kind uit huis,
kilo's erbij?

Naomi Melchers

V

Volgens het CBS neemt overgewicht bij jongvolwassene na het 18e levensjaar toe. Hoe zit dat precies?

Diëtiste Berdien van Wezel vertelt dat er vanaf die leeftijd veel veranderingen zijn: kinderen gaan studeren, op zichzelf wonen en werken en/of studeren. Doordat ze meestal aan een gelimiteerd budget vast zitten, stoppen ze met sporten en eten vaker een supermarktpizza dan een meer voedzame maaltijd. 

Cookies

VROUW-collega M. vertelt dat toen zij nog thuis woonde, ze een glas cola op zondag kreeg en de rest van de week gezond moest eten. Nadat ze uit huis ging, had ze alle vrijheid om qua boodschappen te kiezen wat ze wilde en kwam vervolgens 15 kilo aan. 

VROUW-collega N. legt uit dat haar ouders weliswaar niet heel streng waren, maar dat ze wel altijd erg gezond aten, en geen snoep en frisdrank in huis hadden. Ze legt uit dat het ook erg aan haar budget lag: chocolate chip cookies zijn vaak goedkoper dan gezondere alternatieven. 

Tips

Toch ziet Van Wezel ook licht in de duisternis, want in plaats van jongeren op een pleintje te zien 'hangen', zijn ze vooral in de sportschool te vinden. Ook worden op Instagram steeds meer de gezonde levensstijl en fitte leeftijdsgenoten 'tentoongesteld', wat aantrekkelijk is voor de jongeren.

Ook worden de abonnementen steeds goedkoper, waardoor ook jongeren met een kleiner budget het kunnen betalen. Van Wezel geeft ook tips die makkelijk toe te passen zijn: drink meer water dan drankjes met veel suiker, eet sinaasappels in plaats van het sap uit een pak en kijk goed op de verpakking qua ingrediënten. 

Praat mee 

Heb jij ook een kind dat is aangekomen nadat ze het ouderlijk huis verliet? Of viel het reuze mee en bleef hij/zij gewoon gezond eten? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!