Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De eerste zoen tijdens de Tienertoer
Foto: Koole|HH
Praat mee

De eerste zoen tijdens de Tienertoer
(en nu getrouwd)

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het was dé manier om lekker met je vriendinnen op pad te gaan en leuke jongens te ontmoeten: de Tienertoerkaart. Voor een paar tientjes had je de vrijheid om een pretpark te bezoeken of te gaan winkelen in een vreemde stad. In het Spoorwegmuseum is vanaf zondag een tentoonstelling over de Tienertoerkaart te zien. Heb jij daar ook goede herinneringen aan?

Op 24 mei 1969 werden de eerste Tienertoerkaarten verkocht. Dat het een succes was, blijkt wel uit het feit dat honderdduizenden jongeren een kaartje kochten en dat in bijna alle stations destijds oproepjes hingen van jongeren die een reismaatje zochten.

Voor tieners was het vaak dé eerste mogelijkheid om los van je ouders een stukje van de wereld te ontdekken. En jongeren genoten volop van de vakantiemogelijkheden buiten de eigen woonplaats. Liefdes bloeiden op en vriendschappen voor het leven ontstonden.

Verliefd op Tienertoer

Ook de eerste kus van Hans Wegman had plaats in een treincoupé, vertelt hij in dagblad Tubantia: “Die zoen was met de Tienertoer wat makkelijker dan dat je op de bank zat bij je ouders.”

Als 15-jarigen gingen hij en zijn jeugdvriendin Janneke Dragt als twee verliefde Arnhemse scholieren voor het eerst samen op reis met een Tienertoerkaart. Hans en Janneke verloren elkaar uit het oog, maar kwamen elkaar via schoolbank.nl weer op het spoor. Nu zijn ze 58. En pasgetrouwd. Als dat geen romantisch verhaal is!

Praat mee

De Tienertoerkaart is ruim 17 jaar uit de markt geweest, maar is tegenwoordig overgegaan in de NS Jongerentoer. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor 33 euro drie dagen onbeperkt door Nederland reizen.

Heb jij goede herinneringen aan de Tienertoerkaart en heb je daar misschien zelfs een leuke vriendschap of relatie aan overgehouden? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!