Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kinderen op zwemles
Foto: Hollandse Hoogte | Harold Versteeg
Praat mee

Elk jaar verdrinken er negen kinderen...
Schoolzwemmen weer invoeren dus?

Demi Ravia

D

De laatste tien jaar verdronken er jaarlijks gemiddeld negen kinderen, volgens de cijfers van het CBS. Dit brengt ons bij de vraag: hoe zwemveilig is Nederland eigenlijk? En moet het verplicht schoolzwemmen weer worden ingevoerd?

In deze allereerste Nationale maand van de zwemveiligheid (t/m 17 mei) adviseert de Nationale Raad Zwemveiligheid ouders dringend om ieder kind zwemlessen te laten volgen tot ook het zwemdiploma C behaald is. In de praktijk gebeurt dit niet altijd, want zwemles is duur en dus niet voor iedere ouder haalbaar. 

Bibberen

Ik herinner me het als de dag van gisteren, hoe we met de hele klas twee aan twee naar het sportcentrum liepen en luidkeels 'ik heb een potje met vet' zongen. Tot zover vond ik het wel leuk, maar toen we met z'n allen bibberend op het bankje zaten en luisterden naar de instructies van onze zwemleraar, kon ik niet wachten om mijn kleren weer aan te trekken. Toch ben ik achteraf wel heel blij dat ik hier goed heb leren zwemmen.

Overleven

Voorstander van het invoeren van het verplicht schoolzwemmen is onder andere voormalig zweminstructrice Hijdje Clé. Zo vertelt zij aan De Telegraaf dat het afzwemmen een erg belangrijke factor is voor het kunnen overleven in het water.

Met weer een nieuwe warme zomer voor de boeg zullen kinderen graag een duik willen nemen in het verkoelende water. De verplichte zwemlessen zijn dan dus geen overbodige luxe. 

No way

Tegenstanders van de herinvoering van het verplicht schoolzwemmen zijn vooral te vinden in de basisscholen, waar leraren de verantwoordelijkheid van een mogelijk verdronken kind niet op zich durven te nemen. Zo vertelt basisschool juf Corina de Graaf aan De Telegraaf: “Zolang de leerkracht verantwoordelijk gehouden kan worden voor letterlijk alles, dan no way dat ik deze last op mijn schouders wil laden." 

Toch is iedereen het erover eens dat het jaarlijkse aantal verdronken kinderen teruggedrongen moet worden en dat zwemles daarvoor de oplossing is.

Praat mee

Vind jij dat het schoolzwemmen opnieuw verplicht moet worden? Of vind jij dat de ouders zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen en betalen van de zwemlessen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!