Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zitten onze kinderen te veel in de klas?
Foto: Richard Brocken
Praat mee

Zitten onze kinderen
teveel uren in de klas?

journaliste

Daphne van Rossum

Z

Zitten onze kinderen teveel uren in de klas? Sectororganisatie PO-Raad en de onderwijsbonden vinden van wel en pleiten ervoor dat kinderen op de basisschool minder les krijgen, zodat de werkdruk voor leraren omlaag kan en ook het lerarentekort wordt teruggedrongen. Wat vind jij?

We stellen het nooit ter discussie. Vinden het maar gewoon dat onze kinderen dagelijks van 8:30 tot 14:30 in de schoolbanken zitten en in totaal ruim 7500 uur in een klaslokaal verblijven.

Gymlessen

Het kan ook anders. In bijvoorbeeld Finland en Duitsland ligt dat aantal uren met gemiddeld 6400 uur fors lager, schrijft het AD. En is tegelijkertijd de onderwijskwaliteit in die landen soms beter. Hoe kan het dat Nederlandse leerlingen zoveel uren op school zitten, maar er niet met kop en schouders bovenuit steken vraagt de krant zich af.

"We denken dat de tijd rijp is om de discussie te voeren over de tijd die onze kinderen in de klas zitten nu het lerarentekort groeit", verklaart Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad in het AD. "Het gebeurt ad hoc.

Scholen halen alle franje van het onderwijs en schrappen bijvoorbeeld de gymlessen, beeldende vorming of ict om die dag vrij te spelen. In andere landen is het onderwijs er helemaal niet zo kaal op geworden. Hoe kan dat?"

Praat mee

Wat vind jij van het idee om kinderen minder les te geven, zodat leraren minder belast worden en beter hun lessen kunnen voorbereiden? Iets waar ze nu vaak niet aan toe komen? En hoe zou dat ingevuld kunnen worden? Door bijvoorbeeld een vierdaagse schoolweek in te voeren? Of elke dag later te beginnen of eerder uit te zijn? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!