Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Moeten jongens en mannen
verplicht zittend plassen?

journaliste

Daphne van Rossum

S

Schooltoiletten zijn zo vies dat leraren nu opperen dat jongens beter zittend kunnen plassen. Zie jij dat voor je?

Basisschoolleraren vinden jongenstoiletten significant viezer dan de toiletten van de meisjes. Bijna alle basisschoolleraren (90%) zijn dan ook van mening dat de toiletten schoner blijven als jongens zittend plassen.

 

Tweederde (66%) van de leraren vindt zelfs dat het op school een regel kan worden voor jongens om zittend te plassen. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.

Zó vies: klachten van ouders

In het onderzoek werden circa 600 ouders en 400 basisschoolleraren ondervraagd over de oorzaken van en mogelijke oplossingen voor de slechte toilethygiëne op basisscholen.

In veel gevallen zijn de toiletten op school zo vies dat leerkrachten er klachten van ouders over ontvangen.

Volle blaas

Meer dan de helft (51 procent) van de basisschoolleerlingen en 59 procent van de middelbare scholieren gaf aan als gevolg van de vieze wc’s niet op school naar het toilet te gaan.

Met alle gevolgen van dien, want met een volle blaas gaat de concentratie rap achteruit, zo gaven de ondervraagde leerlingen ook aan.

Stinkend

Ruim de helft (54%) van de leraren ziet jongens die staand plassen als een van de belangrijkste oorzaken van vieze en stinkende toiletten op school.

Bovendien zijn zes op de tien leraren (59%) van mening dat jongens de wc viezer achterlaten dan meisjes. Zittend plassen wordt aangedragen als oplossing door leraren.

Zittend

Bijna allemaal (90%) verwachten zij dat jongenstoiletten schoner blijven als jongens zittend plassen. Tweederde (66%) van hen vindt zelfs dat het een regel kan worden voor jongens.

Ouders zijn hier minder vaak voorstander van. De helft (51%) van de ouders van meisjes ziet het belang van deze regel. Van de ouders met een zoon vindt slechts een derde (35%) dat zittend plassen verplicht moet worden.

Verbod

Ook thuis zou zittend plassen een oplossing kunnen zijn. Stagiaire Demi vertelt dat haar moeder thuis de vieze wc zo beu was, dat ze haar man en zoon verbood nog langer staand te plassen.

Onmannelijk

Vind jij dat we onze jongens moeten verplichten zittend te plassen? En is dat iets wat jij jouw zoon hebt aangeleerd of aan zou leren om je wc schoon te houden?

Of vind je zittend plassen voor een jongen ‘onmannelijk’ en krijg je jouw zoon/man echt niet zo ver? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!