Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kindvriendelijke politiecel in Borne
Foto: Hollandse Hoogte | Marcel van den Berg
Praat mee

Pubers 's nachts in politiecel...
Belachelijk of 'gewoon' op de blaren zitten?

M

Minderjarigen die worden opgepakt, moeten niet alleen als verdachte worden gezien, maar vooral ook als kind, vindt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. In het rapport ‘Hoeveel nachtjes nog?’ pleit ze ervoor dat minderjarigen die om een klein vergrijp worden opgepakt, niet meer ’s nachts in de cel worden gegooid én voor ‘kindvriendelijke’ cellen. 

Kinderen van 12 tot 18 jaar vallen nu onder het jeugdstrafrecht. Dat betekent dat ze - net als volwassenen - mogen worden opgepakt en voor verhoor mogen worden vastgehouden. In principe mag de politie hen 9 uur vasthouden voor onderzoek, maar omdat de tijd tussen 00:00 en 09:00 niet meetelt, wordt dat vaak langer. 

Schadelijk?

In het rapport staat dat de politie moet zorgen voor veiligheid en een veiligheidsgevoel in de samenleving, maar dat hun handelen altijd moet worden afgewogen tegen de belangen van de betrokken minderjarigen.

Volgens de Kinderombudsvrouw gaat het daar weleens mis: “Het is voor kinderen heel ingrijpend om in een cel te worden opgesloten, helemaal ’s nachts. Als kinderen toch worden opgesloten, moet de politie heel goed kunnen uitleggen waarom."

Thuis verhoren

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar worden vaak vastgezet in afwachting van verhoor, omdat ze dan recht hebben op een piketadvocaat (een pro deo-advocaat die op een bepaalde dag piketdienst heeft en na een melding een verdachte op het politiebureau gaat bezoeken). Als ze naar huis worden gestuurd, hebben ze dat recht niet. 

De Kinderombudsvrouw vindt dat deze regel moet worden aangepast zodat de jongeren, ook als ze naar huis worden gestuurd, recht hebben op de piketadvocaat. Ze roept de politie op om te onderzoeken of de verhoren thuis afgenomen kunnen worden.

Praat mee

Wat vind jij? Ben je het eens met de Kinderombudsvrouw en mogen minderjarigen volgens jou niet ’s nachts worden opgesloten? Of vind je dat je - als je je billen brandt - op de blaren moet zitten, ongeacht je leeftijd? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!