Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Dingena Mol
Praat mee

Lachgas verboden op bevrijdingsfestivals;
verstandig of overdreven gedoe?

Anne Noorman

L

Lachgas staat in Nederland niet geregistreerd als drug en is dus gewoon legaal. Toch zijn mensen die lachgas willen verkopen of gebruiken vandaag niet welkom op de meeste officiële bevrijdingsfestivals. Bij sommige festivals wordt je zelfs van het terrein afgezet. Op koningsdag werden tientallen mensen op de vrijmarkt en festivals zo onwel van lachgas dat ze de ambulance moesten bellen. 

Gebruik van lachgas als partydrug komt steeds vaker voor. Thuis, maar ook in het uitgaansleven. Het gas is meestal afkomstig uit zilverkleurige patronen die eigenlijk bedoeld zijn voor slagroomspuitbussen. Dit gas wordt in ballonnetjes gespoten en ingeademd. Je kunt deze patronen gewoon bij de Blokker kopen en hoeft daarbij geen id-kaart te laten zien. 

Lachgas valt namelijk onder de Warenwet en wordt dus niet gezien als drugs. Jongeren van elke leeftijd kunnen eraan komen. Het effect van lachgas is duizeligheid, tinteling en een licht dronken, lacherig gevoel. Vaak worden er meerdere, soms tientallen, ballonnetjes achter elkaar gebruikt. De roes van één ballon duurt namelijk maar een paar minuten. 

'Even een ballonnetje doen'

Op festivals en feestjes is lachgas een bekend fenomeen. Voor 1, 2 of 3 euro haal je een ballon die gevuld is met lachgas. Een limiet zit hier niet op. Je kunt zoveel ballonnen halen als je wilt. 

Leuk en spannend allemaal, maar hoe onschuldig is zo'n ballonnetje werkelijk? Tijdens koningsdag werden tientallen mensen onwel van lachgas. Bij het inademen van lachgas ontstaat er even zuurstoftekort in de hersenen en kun je dus last krijgen van hoofdpijn, verwardheid of misselijkheid. Maar zware gezondheidsrisico's zijn bij normaal gebruik volgens deskundigen beperkt.

Hersenschade

Bij langdurig chronisch gebruik - dat wil zeggen maanden- of jarenlang bijna dagelijks gebruik - kunnen er wel neurologische stoornissen optreden. Dit komt omdat het lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Ook kan er hersenschade ontstaan.

Verboden

Lachgas mag dan legaal zijn, de meeste bevrijdingsfestivals branden er hun handen liever niet aan. Festivals in Haarlem, Almere en Utrecht treffen de strengste maatregelen: zowel op het terrein als het gebied daarom heen is de handel en het gebruik van lachgas verboden. Ook in Rotterdam, Assen, Den Bosch en Groningen wordt gecontroleerd. 

Bij sommige festivals hebben negatieve ervaringen geleid tot de maatregelen. Zo moest de organisatie in Groningen en Almere vorig jaar personen van het terrein zetten die in lachgas handelden. 

Wetsverandering

Gemeenten gaven eerder al aan te worstelen met het gebruik van lachgas. Het gebruik is legaal, maar handelen vaak niet. Dat maakt het handhaven voor gemeenten lastig. 

En de almaar stijgende populariteit van het gas als partydrug baart staatssecretaris Blokhuis (preventie) zorgen. Hij gaat op een rij zetten wat de risico's zijn en of er alsnog moet worden ingegrepen door de overheid. Het kabinet wacht daarvoor op de resultaten van nieuw onderzoek van onder andere het Trimbos Instituut. Die uitslagen verschijnen deze zomer. 

Praat Mee! 

Wat vind jij? Is het verstandig dat veel bevrijdingsfestivals geen lachgas tolereren? Moeten we lachgas als drugs gaan zien en helemaal verbieden? Of moeten we niet zo betuttelen en jongeren de kans geven om plezier te hebben? 

En, wat vind jij? Laat je horen!