Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vaders kunnen ook een postnatale depressie krijgen
Foto: Cultura Images RF
Praat mee

Over mannen met een postnatale depressie...
'Ik ben juist blij als een kerel emoties toont'

journaliste

Daphne van Rossum

D

Dat vrouwen na de bevalling last kunnen krijgen van een postnatale depressie is bekend. Maar dat één op de tien nieuwbakken vaders last kunnen krijgen van depressieve gevoelens na de geboorte van hun kind(eren) is minder bekend. Psychiater Mijke Lambregtse - Van den Berg deed onderzoek naar de materie.

"We weten inmiddels best veel over postnatale depressies bij vrouwen, maar bij mannen is dit nog grotendeels onbekend terrein", vertelde ze tegen RTL Nieuws. "Mannen die depressief zijn na de geboorte van hun kind, melden zich niet of nauwelijks bij hulpverleners, terwijl uit onderzoek blijkt dat 5 tot 10% van de vaders er last van heeft."

Zware bevalling

Toni De Coninck (47) is één van die mannen. In De Volkskrant doet de Vlaamse journalist zijn verhaal: "Andres was geen huilbaby, maar makkelijk was hij ook niet. Hij vroeg veel aandacht, het typische voorbeeld van een kind met wie je urenlang rondjes rijdt in de auto om hem in slaap te krijgen." Tel dat op bij een zware bevalling: "Het was erg nipt. Andres heeft wekenlang op de afdeling neonatologie gelegen."

Door de situatie kreeg Toni last van depressieve gevoelens: "Ik kon niets meer verdragen. Geen muziek en zelfs de kleding op mijn huid was me te veel. Ineens begreep ik ook waar de term zenuwinzinking vandaan komt: ik voelde de zenuwbanen in mijn armen branden."

Depressie

Psycholoog Stephen Davies (40) kreeg in 2012 een depressie, nadat zijn tweede zoon Ryan was geboren, vertelt hij in De Morgen. "Ik had net mijn eerste betaalde baan als psycholoog bij een zorginstelling. Vaak moest ik als ik thuis was met mijn zoons tussendoor nog wat werk doen.

Maar omdat Ryan zo slecht sliep, ging dat niet. Ik was gefrustreerd dat het niet ging zoals ik wilde. Daarnaast had ik het gevoel dat ik hem tekortdeed. Bij mijn eerste zoon had ik alle tijd gehad, nu had ik die minder en was ik doodop."

Zeuren

Op social media lopen de reacties op het nieuws dat ook mannen een postnatale depressie kunnen krijgen uiteen. De meeste mensen (vooral vrouwen) vinden dat deze mannen niet zo moeten zeuren omdat de vrouw toch al het 'werk doet'. Maar ze vinden ook weerklank.

Zoals bij Danielle: "Vrouwen mogen wel depressief zijn en alles er uit gooien. Dat noemt men dan een powervrouw. Een vrouw die zegt wat ze voelt en denkt. Nou sorry hoor, maar ik ben juist blij met een kerel die zijn emoties toont. Die soms huilt en boos kan en mag zijn. Vind het zelfs stoer dat hij dat in deze maatschappij nog durft te doen. Gezien velen beweren dat je dan zwak bent. Ook heren hebben gevoel en emoties en mogen dat ook gewoon tonen. Mensen die beweren dat het anders is hebben zelf geen gevoel."

Ook Patries reageert op sociale media met coulance: "Waarom moet een man altijd sterk zijn en mag hij geen emoties tonen? Ik vind het juist fijn als een man zijn emoties eruit gooit. Beter dat dan zo'n ijskoude!"

Praat mee

Wat vind jij: moeten mannen die beweren dat ze een postnatale depressie hebben zich niet 'aanstellen' of hebben ook mannen recht op dit soort emoties en gevoelens? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!