Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ontbijtje op bed
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Niet-biologische ouders
verdienen ook een dag'

journaliste

Daphne van Rossum

Z

Zondag is het Moederdag en ik verheug mij erop. Ik gok op een ontbijtje op bed met een bakje halflauwe thee en een zelf geknutselde pennenbak of een steen met een dierensticker van de Appie om op mijn bureau te leggen. Maar wat als je stiefmoeder, 'mee-moeder', of 'mee-papa' bent? Mag je dan ook in de watten worden gelegd? De Vlaamse schrijfster Saskia de Coster vindt van wel.

De Coster lucht haar hart in De Volkskrant waarin ze betoogt dat ze haar zoontje dan wel niet gedragen heeft, maar ze zich toch elke dag mama voelt.

Niet-biologisch

En dat ze niet de enige is: "De niet-biologische ouders zijn adoptie-ouders, stiefvaders, pleegzorgers, surrogaatouders, meemoeders, pluspapa’s, nieuwsamengesteldgezinouders, gay ouders, parttime ouders, zorgers en snoetenpoetsers waar nog geen hippe naam voor is ontworpen.

Een steeds grotere groep van niet-biologische ouders kiest ervoor hun kamers, dagen en Netflix te delen met een kind dat geen appel van de boom is waaraan ze zelf groeiden, maar wel voor iedere val willen behoeden. Dat soort ouderschap ontstaat via donatie, adoptie, pleegzorg, vaak ook via een nieuwe relatie waar de partner al een ouderrol heeft."

Praat mee

Ze roept op om de dag voor Moederdag (Moederdag zelf valt altijd op de tweede zondag in de maand mei, red.) 'de dag van de niet-biologische ouder' te maken. Ben jij het met haar eens en hoe zou zo’n dag dan moeten heten? 'Niet-biologische-ouderdag' klinkt ook zo ongezellig. Wat jij? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!