Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Als een man een etentje betaalt mag hij dan een tegenprestatie verwachten?
Foto: Caiaimage
Praat mee

Als de man betaalt voor een etentje
mag hij dan een tegenprestatie verwachten?

journaliste

Daphne van Rossum

V

'Voor-wat-hoort-wat' dacht de man die met z’n creditcard in de lucht slingerend riep: "Als we naar jouw huis gaan betaal ik!". "Waargebeurd verhaal" twittert schrijfster Saskia Noort. Het overkwam een vriendin van haar. Heb jij iets dergelijks weleens meegemaakt? En hoe ging je daar mee om?

Wat ik eigenlijk nog schokkender vind is de reactie van een man die Saskia Noort laat zien. Ene Norbert twittert als antwoord: "Kan daar een heel eind in meegaan. In principe geldt: nee = nee. Waar ligt de grens? Ik meen dat als de man betaalt voor een gezamenlijk etentje, je van de vrouw wel een bepaalde tegenprestatie mag verwachten. Maar afgezien daarvan geldt gewoon nee = nee."

Agressie

Overigens is het niet nieuw dat bepaalde mannen een tegenprestatie verwachten. In de tijd na mijn huwelijk dat ik aan het daten was - nu zo’n zeven jaar geleden - ben ik ook weleens uitgescholden omdat ik niet op avances inging en hij toch echt net een broodje kaas had afgerekend.

Ik was een 'opportunistisch k*twijf dat alleen maar uit was op een gratis lunch'. Ik ben zo geschrokken van deze agressie dat ik vervolgens altijd zelf de rekening pakte of deelde. Om dergelijke misverstanden te voorkomen.

Gecastreerd

Ook Saskia Noort worstelt met de materie. Want als ze betaalt is het ook weer niet goed: "Overigens voelen mannen zich volledig gecastreerd als ik alles betaal. Daar willen ze NIETS van weten. Op een tegenprestatie hoef ik dan ook niet te rekenen."

Rob twittert dat hij niet zo goed begrijpt waarover iedereen zich druk maakt anno 2019: "Ik vind dit een achterhaalde discussie. Ik betaal, gewoon uit hoffelijkheid. En soms splitten we. En als jij als vrouw betaalt, kan dat ook heel fijn zijn als man... toch?"

Eikel

Om er nog aan toe te voegen: "Zo’n vent vind ik eigenlijk een extreme eikel: dom, vrouwonvriendelijk, bespelend... ik snap niet dat er vrouwen zijn die zo’n soort vent überhaupt willen daten... get real..."

Iris: "Precies om die reden was ik altijd voor fifty/fifty betalen. Ik wilde geen enkele valse verwachtingen scheppen. Bovendien: een man laten betalen vond ik ook erg 1950." Volgens Michele is het helder: "Waarom gaat zo'n man niet gewoon naar de hoeren?

Dan is het duidelijk wat hij verwacht en daarvoor terugkrijgt!" Diede ziet de humor er wel van in: "Heitje voor een karweitje. Als 'hij' betaalt voor het hele diner, wil ik best z’n auto wassen - met of zonder schuurspons. Maar ook dan: nee = nee."

Praat mee

Is jou dat weleens overkomen? Dat je het gevoel hebt dat er iets van je terug verwacht wordt? Of laat je het niet zover komen en betaal jij uit voorzorg daarom minimaal de helft? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!