Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | eyeEm GmbH
Praat mee

Zijn kinderen met het syndroom van Down
straks niet meer welkom?

A

Alle zwangere vrouwen kunnen ook de aankomende drie jaar hun ongeboren vrucht via de NIP-test checken op aandoeningen als het syndroom van Down. Het ministerie van Volksgezondheid liet gisteren weten dat de studie, die deze bloedtest voor aanstaande ouders mogelijk maakt, wordt verlengd tot 2023.

De test is populair, in 2018 liet 42% van alle zwangere vrouwen de NIP-test uitvoeren. Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie betreurt het besluit, zo is te lezen op de website van de partij.

“Door het breed en laagdrempelig introduceren van de NIPT voor zwangere vrouwen, geeft de overheid groen licht voor het sneller ontdekken van het downsyndroom.” 

Niet meer welkom

Ze vervolgt: “Ik vind dat moeilijk te rijmen met de inclusieve samenleving waarin we zeggen dat ieder kind welkom is. De kans dat er steeds minder kinderen geboren zullen worden met het syndroom van Down is zeer aannemelijk, zeker als we kijken naar landen die de screening al langer hebben geïntroduceerd.”

Op verzoek

“De overheid geeft namelijk tegenovergestelde signalen af ten aanzien van de waarde en de rechten van het ongeboren leven,” aldus Dik-Faber.

“Enerzijds is het in ons land mogelijk om een zwangerschap tot 24 weken te beëindigen. Anderzijds is nu wettelijk mogelijk gemaakt dat bijvoorbeeld een 12 weken oude foetus wordt erkend als levenloos geboren kind en een naam krijgt.

Dat rijmt niet met elkaar. Wat mij betreft is de test dus alleen en op verzoek beschikbaar voor vrouwen die tot een risicogroep behoren.”

Praat mee

Wat denk jij? Leidt het aanbieden van de NIP-test tot meer abortussen en zijn kinderen met het downsyndroom straks niet meer welkom in de samenleving? En zou je zelf gebruikmaken van de NIPT als je zwanger zou zijn? Praat met ons mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!