Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moederdagcadeau op school knutselen? 'Daar is geen tijd voor'
Foto: Hollandse Hoogte | Marcel van den Bergh
Praat mee

Moederdagcadeau knutselen op school?
'Daar is geen tijd voor'

Sam ten Hove

K

Kreeg jij vanochtend een zelfgemaakt cadeau? En was dat dan op school gemaakt, of 'gewoon' thuis? Juffen en meesters hebben het te druk met lesgeven om moederdagcadeaus te knutselen en dus stoppen sommige scholen ermee. Wat vind jij daarvan? Praat mee!

Vroeger was het de week voor Moederdag een drukte van jewelste op school: ik deed mijn stinkende beste om het mooiste zelfgemaakte kroontje, kettinkje van kurk of pasta of tekening van vingerafdrukken te fabriceren. Als het dan eindelijk Moederdag was, zei ik tegen mijn moeder dat ze nog niet mocht opstaan en haastte ik mij de keuken in om een beschuitje met suiker en een kop thee voor haar te maken. 

Macaroniketting

Tróts dat ik was, als ik haar vervolgens haar ontbijtje én mijn kunstwerk overhandigde! Maar tegenwoordig wordt er op school - zelfs bij de kleuters - steeds minder geknutseld. Op een Nijmeegse basisschool zijn moederdagcadeaus zelfs helemaal afgeschaft. De leraren zouden het te druk hebben om met de kinderen te knutselen.

De directeur van de betreffende school laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het rijgen van een macaroniketting meer tijd kost dan men denkt. Een juf geeft daarop aan dat er gewoonweg geen tijd meer is om te knutselen: "Vooral niet als het gaat om knutselwerkjes waar de kinderen verschillende technieken voor moeten gebruiken." Kinderen moeten daarom thuis maar iets knutselen, vinden zij. 

Focussen op lesgeven

Een andere juf zegt in hetzelfde bericht van RTL Nieuws dat leraren zich steeds meer willen focussen op hun core business: het lesgeven. Dingen die de kinderen ook thuis kunnen leren, zoals zwemmen, veters strikken en dus knutselen, horen daar volgens haar niet bij: "Doe dat lekker thuis. Focussen wij weer op het lesgeven."

In de reacties vinden veel moeders het zonde van de voorpret én wordt erop gewezen dat knutselen juist goed is voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Met een beetje planning past het knutselen van een cadeautje volgens hen prima binnen het vak handenarbeid. Zelf ben ik ook verbaasd. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik op school moeder- en vaderdagcadeautjes in elkaar knutselde. En die 'voorpret' had ik voor geen goud willen missen!

Praat mee

Heb jij een zelfgemaakt cadeau gekregen voor Moederdag? En is dat op school gemaakt, of heeft de juf van je kind het afgeschaft en heeft jouw kleine thuis iets in elkaar geknutseld? Wat vind je ervan dat sommige scholen niet meer aan knutselen doen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!