Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Seksstaking als protest tegen abortuswetgeving... Goed initiatief, of niet?
Foto: Hollandse Hoogte | Chris Carlson
Praat mee

Seksstaking:
goed initiatief of niet?

E

Een seksstaking als protest tegen de nieuwe abortuswetgeving in de Amerikaanse staat Georgia: de Amerikaanse actrice en activiste Alyssa Milano heeft andere vrouwen opgeroepen haar voorbeeld te volgen. Ze hoopt dat vrouwen op die manier de autonomie over hun eigen lichaam weer terugkrijgen. Vind jij een seksstaking daarvoor een probaat middel? Praat mee!

Prinses Mabel vindt de seksstaking interessant: de oproep herinnert haar aan een soortgelijke actie van de vrouwen in Liberia, die het onthouden van seks inzetten om de mannen te dwingen een einde te maken aan de jarenlange oorlog. 

#sexstrike

"Onze reproductierechten worden uitgewist. Totdat vrouwen legale controle hebben over hun eigen lichaam, kunnen we gewoon geen zwangerschap riskeren. Doe mee door geen seks te hebben totdat we de autonomie over ons lichaam terughebben. Ik roep op tot een #SexStrike”, schreef Milano op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweet

Zes weken

De nieuwe omstreden wet in Georgia, die recent werd ondertekend, verbiedt abortus op het moment dat bij de foetus een hartslag meetbaar is. Dat is meestal na zes weken zwangerschap. De meeste vrouwen weten dan echter nog niet dat ze zwanger zijn. Tekenen als ochtendmisselijkheid komen soms pas na zo’n negen weken. Dan kan in Georgia dus niet meer worden ingegrepen. 

In Nederland is abortus tot 24 weken toegestaan, maar tegenstanders roeren zich steeds harder door bijvoorbeeld bij abortusklinieken te demonstreren. Met een seksstaking zouden Nederlandse vrouwen bijvoorbeeld kunnen eisen dat er harder tegen de demonstranten wordt opgetreden of dat de anticonceptiepil weer wordt vergoed door de ziektekostenverzekering, zodat de kans op ongewenste zwangerschappen kleiner is.

Praat mee

Wat vind jij? Is een seksstaking zoals Alyssa Milano voorstelt een probaat middel? Of denk je niet dat het zoden aan de dijk zet? En staak jij wel eens om je zin te krijgen? Bijvoorbeeld als je wilt dat je partner meer in het huishouden gaat doen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!