Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Als een kind vegetariër wordt mag dat?
Foto: Cultura Images|Hollandse Hoogte
Praat mee

Als je kind vegetariër wordt,
bak jij dan een bietenburger?

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het is de Week van de Slager, maar niet voor dochterlief (12). Zij is dierenliefhebber en vegetariër. In een gezin van vleeseters is ze een vreemde eend in de bijt. Ik kook nu dus vaak twee keer. Eén keer voor haar een apart potje en eentje voor ons. Wat doe jij met een kind dat vegetarisch eet? Kook je ook twee keer, of vind je dat de vegetariër maar moet eten wat de pot schaft, minus het vlees?

Het is een soort van trend in haar klas. Het begon met een paar meisjes en nu zijn bijna al haar vriendinnen vegetariër. Het lijkt wel of ze elkaar aansteken. Mijn dochter wilde het al langer, maar het lukte haar niet om de worstjes te laten staan waar ze dol op is.

Steeds strenger in de leer

Ze had al een paar keer geprobeerd om vegetarisch te eten en in januari dit jaar maakte ze dan definitief de overstap naar een vegetarisch bestaan. Ik ben trots op haar dat het lukt, dat ze een manier heeft gevonden om ermee om te gaan en dat ze zich aan haar principes kan houden.

Maar ik merk wel dat ze steeds strenger in de leer wordt. Laatst vroeg ze of ik niet meer met mijn vleeslepel in haar pannetje wilde roeren. En ook wil ze geen vleesjus meer over haar groentenburger. Ik begrijp het wel en let er nu ook op.

Omelet

Ik was als adolescent ook een paar jaar vegetariër, maar in mijn tijd was er niet meer dan tofu of tempeh als vleesvervanger. Als ik in een restaurant ging eten, bestelde ik vaak een omelet bij gebrek aan beter.

Tegenwoordig is er zo veel keus in restaurants voor de vleeshater en ook veel te koop in het vegavak in de supermarkt, dat is niet te vergelijken met vroeger. Ook ik laat me steeds vaker laat verleiden om voor het hele gezin vega te koken.

Vooral de combinatie van vega-fantasie en Airfryer werkt wonderwel. Alles wordt zo lekker knapperig! Een ware traktatie. Dan mis je je stukje vlees eigenlijk helemaal niet meer. Mijn culi-collega Marjolein Hurkmans trakteerde op haar verjaardag op vega-bitterballen. Ze waren niet van echt te onderscheiden. Heel knap (en erg lekker).

Bietenbloed

Nu had ik laatst nieuwe vegahamburgers van een bekende producent gekocht. De vegasubstantie leek zo veel op vlees, dat er zelfs ‘bloed’ (van bieten) uitliep tijdens het bakken. Als je de burger indrukte in de pan maakte het ook zo’n sissend geluidje. Net echt.

De burger was ook qua smaak niet te onderscheiden van vlees. Ik was onder de indruk en heb zitten smullen. De vraag is alleen wel: zitten echte vegetariërs er op te wachten dat vega steeds meer op vlees gaat lijken? Ik zag mijn dochter smullen, dus ik denk van wel.

Praat mee

Hoe ga jij om met een huisgenoot die vegetariër is of wil worden? Of zelfs veganistisch, dus alleen plantaardig, wil eten? Dat lijkt me nog ingewikkelder. Haal je dubbele boodschappen of eet hij/zij gewoon maar met de pot mee? En denk jij dat vegetariërs zitten te wachten op vervangers die niet van echt vlees zijn te onderscheiden? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!