Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pleisters plakken op pappa
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

EHBO-lessen op school...
Pleisters plakken in plaats van sporten?

journaliste

Marjolein Hurkmans

O

"Op dit moment heeft slechts 17%  van de bevolking een geldig EHBO-certificaat, terwijl iedereen in een situatie kan belanden waarin kennis van eerste hulp vereist is. Hoe meer hulpverleners, hoe meer levens we kunnen redden", stelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. En daarom stelt Van Schaik voor om EHBO-lessen verplicht te stellen op de middelbare school. VROUW-collega Marjolein reageert.

"In 3VWO volgde ik een EHBO-cursus. Voor de gezelligheid. Mijn vriendinnen deden het ook en dan waren we weer even van de straat. Giechelend oefenden we mond- op mondbeademing op een mannelijke pop. Want we hadden nog nooit in het echt gezoend, dus vooral dit onderdeel vonden we buitengewoon spannend.

Certificaat

Zo’n veertig jaar later weet ik nog precies hoe je iemand in 'stabiele zijligging' moet leggen. Maar dat is het wel zo’n beetje. Het certificaat van deelname ten spijt, bewaard in een schoenendoos samen met rapporten en spijbelbriefjes, zou ik echt niet meer weten wat te doen als iemand voor mijn ogen in elkaar zakt.

Vandaar dat ik een beetje cynisch ben met betrekking tot het plan van zeventien artsen en het Rode Kruis om EHBO op te nemen in het lesprogramma van middelbare scholen. Natuurlijk kun je pubers leren hoe je een leven kan redden als puntje bij paaltje komt, maar weten ze dat een jaar na dato ook nog? En tien jaar later?

Sneuvelen

Zonder regelmatig een opfriscursus te volgen, zakt die kennis binnen de kortste keren weg. Wie dus roept: 'Het gaat maar om vier lessen!' verspilt tijd en energie. Want met vier lessen ben je er niet. Die stof moet minstens eens per jaar worden herhaald, ook ná de diploma-uitreiking.

Maar scholen zeggen - terecht -: 'We hebben het al zo druk!'. En dan is het eigenlijk heel simpel: wil je EHBO opnemen in het lesprogramma, dan moet er een ander vak sneuvelen. Een gymles minder in de week? Geen kunstonderwijs meer? Maatschappijleer in de ban?

Mwoah, sporten is goed voor de fysieke gezondheid, kunst voor het psychische welzijn en maatschappijleer is nou net dat vak dat onder andere pesten aanpakt, dus om nou in die tijd een lesje 'pleisters plakken' in te lassen...

Praat mee

Al met al, ik weet het niet met die EHBO-lessen op de middelbare school. Dat meer mensen levensreddende handelingen kunnen verrichten als de nood aan de man is, vind ik een goed ding. Maar ik denk niet dat je er komt met een cursusje op school. Of vind jij dat wel een goed idee? En waar moeten de docenten daar dan weer de tijd vandaan halen? Toch maar een gymles minder in de week? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!