Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Peter Hilz
Praat mee

Zijn we doorgeslagen
in emancipatie?

F

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft een essay geschreven in het Amerikaanse tijdschrift American Affairs waarin hij het heeft over het karakter in Houellebecqs nieuwe boek 'Serotonine' die stellig is over werkende vrouwen, abortus en euthanasie.

Daarin schrijft Baudet dat het streven van vrouwen om onafhankelijk te zijn een probleem is voor de moderne samenleving.

Fulltime werken

"Vrouwen worden aangemoedigd financieel onafhankelijk te zijn, maar door het fulltime werken wordt het ondersteunen van een echtgenoot en stichten van een gezin bemoeilijkt. Volgens hem krijgen Europese vrouwen daardoor veel minder kinderen - als ze ze überhaupt krijgen - en neemt de oorspronkelijke bevolking in Europa af."

Baudet, die met zijn partij bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart de grootste van het land werd, vraagt in het essay wat de emancipatie vrouwen heeft opgeleverd. "Wat gebeurt er als vrouwen dertig zijn?", vraagt hij  zich af. Hij vindt dat het nastreven van een carrière het bouwen en onderhouden van een gezin bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt.

Abortus

Baudet schreef het stuk naar aanleiding van het laatste werk van de veelgelezen Franse schrijver Michel Houellebecq. Deze heeft kritiek op de nadruk die wordt gelegd op liberale verworvenheden als abortus en euthanasie. "Zelfs het nieuwe leven kan vernietigd worden om de individuele vrijheid niet te verstoren", schrijft Baudet over abortus.

Het stuk stuit op felle kritiek van linkse en liberale politici in de Tweede Kamer. Zo stelt D66- Kamerlid Pia Dijkstra dat 'we niet teruggaan in de tijd'.

Prijs

Thierry Baudet zegt dat hij de kritiek onterecht vindt. "Ik zou zeggen, lees vooral het essay, niet die belachelijke krantenkoppen." Desgevraagd laat Baudet weten persoonlijk niet tegen abortus en euthanasie te zijn.

"Maar ik ben ook niet voor. Het is niet alsof ik sta te springen: 'Yes een abortus!' In algemene zin kun je je afvragen of de individualisering en liberalisering van de huidige samenleving een bepaalde prijs heeft."

Praat mee

Wat vind jij? Vind je dat we zijn 'doorgeslagen' in emancipatie, dat het nastreven van een carrière een gezin bemoeilijkt en dat vrouwen voor een abortus kiezen om de individuele vrijheid niet te verstoren? Of gaat Baudet in dit essay met zijn uitspraken inderdaad terug in de tijd? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!