Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verdienen kinderen van jihadbruiden een tweede kans?
Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
Praat mee

Iedereen verdient een tweede kans...
ook kind(eren) van een jihadbruid?

Redactie VROUW

N

Nederlandse en Iraakse autoriteiten voeren gesprekken om tien Nederlandse vrouwen en hun kinderen, die in Syrische kampen leven, een veilige doorgang naar het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil te kunnen garanderen. Het gaat om vrouwen die zijn afgereisd naar het voormalige kalifaat van de terroristische groepering Islamitische Staat (IS). Hoe sta jij hierin? Praat mee!

Nederland wil volgens het Algemeen Dagblad afspraken maken om te voorkomen dat ze in Irak worden vervolgd. Mochten de vrouwen terugkeren naar Nederland, dan worden zij vastgezet. De kinderen worden dan ondergebracht bij bijvoorbeeld familieleden. In de kampen zitten op dit moment zo'n 35 Nederlandse vrouwen en ongeveer 85 kinderen.

Getraumatiseerd

Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling heeft één van die kampen bezocht. “De kinderen in het kamp zijn zwaar getraumatiseerd, verwilderd en bang. Ze hangen maar rond in een kamp vol modder en troep. Onder die kinderen zijn er tientallen met de Nederlandse nationaliteit. Hebben we het recht om onze rug naar hen te keren omdat hun ouders de verkeerde keus hebben gemaakt?

Is het juist niet de kracht van onze beschaving in vergelijking met de barbarij van het IS-kalifaat, dat we deze kinderen niet aan hun lot overlaten? Laten we één of meerdere speciale opvangplekken in Nederland regelen voor die onschuldige kinderen met torenhoge trauma’s. Laten we ze terughalen,” zegt ze tegen het AD.

Tegenstanders

Veel mensen zijn tegen. Diverse (tv-)reportages hebben duidelijk laten zien hoe de van top tot teen gesluierde vrouwen de standpunten van IS nog steeds aanhangen. Deze moeders blijven hun kinderen met haat tegen ongelovigen en het Westen infecteren.

Tussen die kinderen moeten ook enkelen zitten die door IS zijn getraind met het idee om als martelaar te sterven door zo veel mogelijk ongelovigen te doden. En ze zijn allemaal in een omgeving van ont­hoofdingen, executies, kruisigingen en martelingen opgegroeid. 

Praat mee

Wat vind jij? Moeten we deze moeders en kinderen - met de Nederlandse nationaliteit - terug naar Nederland halen omdat de kinderen onschuldig zijn en iedereen een tweede kans verdient? Of moeten ze niet het risico willen nemen dat als over enkele jaren één of meerdere van die teruggehaalde kinderen een mega-aanslag in Nederland gaan plegen en moeten ze hun straf maar in Irak ondergaan? Praat met ons mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!