Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat ik leerde van mijn kinderen
Foto: Hoxton
Praat mee

Wijze lessen uit onverwachte hoek
Wat leerde jij van je kinderen?

journaliste

Marjolein Hurkmans

M

Marjolein kreeg een lesje 'omdenken' van haar dochter. VROUW is benieuwd: wat heb jij van je kinderen geleerd?

We zitten aan de eettafel. Dochter is even een weekendje over vanuit Londen en het gesprek gaat over optredens die gepland zijn met haar bandje. Ik vind het een beetje jammer dat ze niet spelen tijdens een festival in Haarlem.

Het is maar heel kleinschalig, ergens in een park, maar vorig jaar speelden ze er ook. Het was prachtig weer. “Maar dan zit ik nog in Engeland,” zegt ze. “Dus ik kan die dag helemaal niet.” 

Sorry mam

Hoopvol bied ik aan een ticket te betalen, kun je nagaan hoe diep ze zitten, de herinneringen aan die stralende namiddag in 2018. “Nee,” zegt ze “sorry mam, ik wil gewoon eerst goed mijn uitwisselingsprogramma afronden. En het is maar een klein optredentje, waar ook niet voor betaald wordt. Ik vind het echt de moeite niet om daarvoor op en neer te reizen.”

Ik vind haar heel verstandig. En toch pruttel ik nog even tegen: “Hè, wat jammer. En je kunt toch wel….” “Nee,” zegt ze resoluut. “Heb ik van jou geleerd; ‘nee’ zeggen. Jij zegt namelijk overal ‘ja’ op. Voor je het weet word ik net als jij…”

‘Nee’ leren zeggen

Au, die komt aan. Ik, die inderdaad heel veel moeite heeft met het woord ‘nee’, ben dus zo’n afschrikwekkend voorbeeld voor mijn kinderen dat ik ze juist daardoor een levensles heb geleerd? Het is een pijnlijke spiegel waarin ze me laat kijken.

En tegelijkertijd een wijze les, die ik nu dan weer van haar leer. Ik zeg te vaak ‘ja’… “Trouwens,” zegt ze, “kun je me morgen naar de trein  brengen?” “Nee,” zeg ik (maar ik doe het natuurlijk wel).

Heb jij ook wijze lessen van je kinderen geleerd? En welke dan? Ik ben benieuwd en lees graag de reacties.

 

 

En, wat vind jij? Laat je horen!