Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto ter illustratie
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Twee op de drie samengestelde gezinnen redt het niet
Hoe doen jullie dat?

journaliste

Marjolein Hurkmans

I

Iedereen kent de cijfers: 1 op de 3 huwelijken redt het niet. Alsof dat niet al verontrustend genoeg is; het kan nog erger. Bij samengestelde gezinnen is de kans op slagen nog veel kleiner. Daarvan gaat twee derde na verloop van tijd weer uit elkaar. Magda Hengst (58) en Karin den Hollander (48) hopen met hun boek 'De mijne zijn de liefste' dat tij te keren.

Het is een wirwar van gekleurde linten: wit van de man naar de vrouw waar hij ooit verliefd op werd, rood van haar naar hem, roze naar hun twee kinderen. En dan weer geel van diezelfde man naar een andere vrouw en blauw van haar naar hem. 

Groene lint

Met het groene lint is de liefdesbaby van dit nieuwe stel aan de ouders verbonden. Het is een kleurrijk gedoe, maar gezellig is anders. Een van de figuranten, die de dochter uit een eerste huwelijk verbeeldt, kan haar tranen niet bedwingen. "Ik wil er niet bij horen", zegt ze. Haar 'zusje', een andere figurant, is vooral heel boos op de vader die het gezin heeft verlaten. "Ik vind hem een klootzak", mompelt ze binnensmonds.

Het lintenspel, zoals Magda Hengst het noemt, laat zien hoe gecompliceerd de relaties zijn in een samengesteld gezin. Zo gecompliceerd dat het vaker niet dan wel lukt om met iemand een nieuwe familie te vormen nadat er al eerder getrouwd is en er in die eerste relatie kinderen zijn geboren. Twee op de drie samengestelde gezinnen redt het uiteindelijk niet met elkaar, zo blijkt uit de cijfers.

Ervaring

Om uit te zoeken waar dat aan ligt en vooral ook hoe je er wel in kan slagen om succesvol opnieuw te beginnen met een ander als je eerste relatie stuk is gelopen, schreef Magda samen met Karin den Hollander het boek 'De mijne zijn de liefste' (uitgeverij In de Wolken), een relaas waarin deskundigheid (Magda initieert onderzoek op het gebied van ervaringen van kinderen in samengestelde gezinnen en Karin heeft de Stiefacademie Nederland opgericht) gekoppeld wordt aan ervaring.

Beide vrouwen hebben immers zelf ook ervaring met stiefgezinnen. Magda werd weduwe, bleef achter met twee jonge kinderen en ontmoette een nieuwe man die ook al kinderen had, Karin verloor haar moeder op 17-jarige leeftijd, werd zelf stiefdochter toen haar vader een nieuwe relatie kreeg en trouwde later zelf ook met een weduwnaar die al vader was.

Teleurstelling

"Als je als nieuweling binnenkomt bij een 'kerngezin' (het gezin van de oorspronkelijke vader en moeder), blijf je altijd een buitenstaander", zegt Karin. "Het is heel belangrijk dat je jezelf daar bewust van bent, anders loop je alleen maar tegen teleurstellingen aan." Magda vult aan: "De kinderen zijn loyaal naar hun eigen ouders. Niet naar jou, maar je kunt hun waardering wel verdienen. Daar kunnen jaren overheen gaan. Het is heel belangrijk dat in die tijd je wel de waardering krijgt van je partner voor alles wat je voor zijn/haar kinderen doet. Anders kun je je heel eenzaam gaan voelen."

Voor Karin was dat een emotioneel moment. "Onlangs ging de dochter van mijn partner trouwen. Ik heb mezelf afzijdig gehouden. Ik ben immers niet haar moeder. Maar ze vroeg me zelf of ik met haar mee wilde om een bruidsjurk te kopen. Op de dag van de bruiloft liet ik het over aan haar en haar beste vriendin. Haar vriendin kwam me halen: 'Ze wil heel graag dat jij erbij bent als ze haar jurk aantrekt'. Dat betekende heel veel voor me."

Belangrijk vinden ze het allebei dat een nieuwe familie haar eigen 'woorden' vindt. Karin: "Het woord stiefmoeder bevat het woord 'moeder'. Maar als nieuwe vrouw in papa's leven, ben je de moeder niet. Zelf vind ik stiefverzorger een betere term, maar ik denk dat het belangrijk is dat de nieuwe gezinsleden samen om de tafel gaan zitten: 'Wat zijn we van elkaar en hoe gaan we dat noemen?'"

Praat mee!

Hoe doen jullie het thuis als samengesteld gezin en wat vind jij een goed woord: stiefmoeder, stiefverzorger, mee-moeder of heb je nog een andere term die je graag gebruikt? Praat mee!

Dit verhaal verscheen eerder op de pagina VROUW in De Telegraaf.