Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vierduizend euro voor een nieuw kattenheupje... kassa!
Foto: Cultura Images RF
Praat mee

Vierduizend euro voor een nieuw
kattenheupje... kassa!

journaliste

Daphne van Rossum

S

Stel, je kat moet een nieuwe heup, of je egel heeft mondkanker en heeft chemobehandelingen nodig. Hoever ver tast jij dan in de buidel voor je huisdier?

Het baasje van Poppy telde grif 4000 euro neer, omdat de kat een nieuw heupje moest nadat hij van een pergola in de tuin was gesprongen, schrijft BN De Stem. De kat begon na de sprong mank te lopen. De heup bleek uit de kom te liggen en de kat kreeg – als eerste in Nederland – een nieuw klein heupgewrichtje.

Volgens de dierenarts was de operatie geslaagd en kon Poppy na een paar dagen alweer lopen.

Familie

Poppy is niet het enige voorbeeld van verregaande dierenliefde. Honden en kattenbezitters zien hun huisdieren steeds vaker als familie, zo blijkt uit enquêtes van de Amerikaanse dierenartsenbond AVMA en TNS NIPO.

Zo had Randy Etter, het Amerikaanse baasje van Gemini zijn auto te koop staan om de hond te laten opereren. Uiteindelijk kon Gemini door tussenkomst van dierenliefhebbers geopereerd worden en tastte – dichter bij huis – de Rotterdamse Gabriëlla Fagnotti, eigenaar van egeltje Blueberry, diep in de buidel om haar stekelige vriend die mondkanker had chemo te geven.

Schedel

Eerder kreeg husky Iza een schedel uit een 3D-printer, schreef de Telegraaf. Ze was pas twee jaar oud toen haar korte hondenleven op zijn kop werd gezet. “We merkten gek genoeg niets aan haar gedrag, maar voelden op een gegeven moment een bobbel op haar kop,” vertelt baasje Maud Verhoef uit Ridderkerk.

“Na een bezoek aan de dierenarts bleek het om een grote, goedaardige tumor te gaan die haar hersenen wegdrukte. Je schrikt je rot op zo’n moment. ‘Ze gaat dood’ is je eerste gedachte.”

Energiebom

De baasjes van de vrolijke husky kunnen hun geluk niet op nu Iza weer helemaal de oude is na de operatie. “Ze slaapt iets meer dan voorheen, maar als we eenmaal buiten komen, is ze weer dezelfde energiebom als voor de operaties,” lacht Verhoef.

“Het is zo bijzonder dat dit is gelukt. We zijn de artsen heel dankbaar en hopen dat er in de toekomst meer honden op deze manier kunnen worden geholpen.” Iza krijgt voorlopig elk halfjaar een scan ter controle.

Praat mee

Hoever ga jij in jouw liefde voor je huisdier? Heb jij wel eens krom gelegen om een rekening te betalen? En als je er achteraf op terugkijkt, was het dan elke cent waard? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!