Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Docent legt examens neer
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Zet vmbo, havo en vwo-leerlingen
bij elkaar'

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

A

Afgelopen woensdag werd er gediscussieerd op de 'brede vmbo-school' Focus Beroepsacademie in Barendrecht. Een van de aanbevelingen van wethouder Marianne Zwagerman was: "Zet vmbo, havo en vwo-leerlingen bij elkaar."

Het idee van 'de middenschool' is niet nieuw. De middenschool - waarin leerlingen in de eerste drie jaar hetzelfde onderwijsprogramma doorlopen - werd in de jaren zeventig ingevoerd door onderwijsminister Jos van Kemenade maar is nooit echt van de grond gekomen. 

Tekst gaat verder onder de tweet

Laatbloeiers

Door het invoeren van een zogenoemde brede brugklas krijgen kinderen langer de kans zich te ontwikkelen en kiezen ze pas later voor vmbo, havo of vwo. Zo krijgen ze langer de kans om er achter te komen welke opleiding het beste bij ze past.

En zoals bij elke discussie zijn hier ook tegenstanders en voorstanders. Zo stelde docent Vincent Fiddelaar in 2016 al in Trouw dat in gemengde klassen slimme leerlingen veel hinder hebben van minder intelligente klasgenoten. 

GroenLinks-politicus Jesse Klaver vindt juist dat kinderen op te jonge leeftijd worden geselecteerd voor een bepaald opleidingsniveau. En dat is volgens hem in het nadeel van de laatbloeiers.

Praat mee

Wat vind jij? Zullen we de middenschool nou eindelijk eens succesvol proberen door te voeren? Maar is dat wel zo leerzaam, al die verschillende niveaus bij elkaar? Of werkt een klas met daarin leerlingen van hetzelfde niveau het allerbest?

En hoe heb jij de middelbare school doorlopen? 'Gewoon' je diploma gehaald op het niveau waarop je ook begon, of heb je een verrassend pad gevolgd? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!