Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

het wordt warm vandaag
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Puf, hijg, steun... Hoe ga jij deze
'misschien wel warmste 2 juni ooit' overleven?

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

V

Vandaag wordt het mogelijk de warmste 2 juni ooit. Wat meespeelt is dat de meteorologische zomer - die gisteren begon - zich zo plots manifesteert. Dus drink vóórdat je dorst hebt, plaats zonwering, zet een ventilator aan, zorg voor schaduw, smeer je in... Hoe breng jij deze dag door? Praat mee!

Twee marathons afgelast, verbranden in 15 minuten... Nederland maakt zich op voor de eerste tropische dag van 2019 met temperaturen van boven de 30 graden. Ouderen verdienen extra aandacht, net als kinderen én huisdieren.

Honden

Oud-inspecteur van de Dierenbescherming Erik Goemans raadt mensen aan vandaag hun hond slechts twee keer uit te laten, goed te laten drinken, en weinig fysieke inspanningen te laten doen.

Goemans: "Een hond kan niet zweten. Die kan warmte alleen verliezen door te hijgen en via de voetzolen. Maar asfalt bijvoorbeeld is loeiheet. Een extra inspanning over dat wegdek is dan levensgevaarlijk, daar kan een hond echt aan doodgaan."

Verbranden

Uiteraard is ook voor de mens de zon verraderlijk. Brian Verhoeven van Buienradar tegen RTL Nieuws: "Afhankelijk van je huidtype kun je al binnen een kwartier verbranden. In de middag kan er een zeewind opsteken, waardoor de temperatuur misschien aangenamer voelt maar de UV-straling trekt zich daar niets van aan.

Door de lagere temperaturen heb je minder snel de drang om je in te smeren, maar je verbrandt nog altijd even snel. Het is dus belangrijk om je goed en regelmatig in te smeren, ook als het wat frisser is."

Praat mee

Drinken vóórdat je dorst hebt - houd water bij de hand -, plaats zonwering, zet een ventilator aan, zorg voor schaduw, smeer je in... Welke maatregelen tref jij vandaag? En op wie let jij vandaag een beetje extra? En wat ga jij vandaag doen? Gewoon wat je sowieso van plan was? Of heb jij je plannen aangepast of zelfs helemaal gewijzigd in verband met de voorspelde hitte? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!