Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kim Kotter
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Mag je vragen of
iemand zwanger is?

B

'Ben je weer zwanger?' vroegen de volgers van Kim Kötter (36) toen ze op Instagram een foto van zichzelf in badpak postte. En nee, dat is geen leuke vraag als je géén baby verwacht, weten ook een paar redactieleden van VROUW uit ervaring.

Kim schrijft: "Ik heb heerlijk zitten smikkelen van al dat lekkere eten daar bij het hotel. Aangezien ik me klaarblijkelijk moet verantwoorden; nee, ik ben zeker niet zwanger. Wat een verhaal weer. Het wordt steeds gekker! Tip: Vraag nooit aan iemand of ze zwanger is. Wie weet is ze net bevallen, heeft ze gewoon een klein buikje, kan ze geen kindjes krijgen of is ze toch net zwanger en wil ze het nog niet vertellen.

IVF

Hoe dan ook: alle antwoorden zijn lastig. Dus stel zo’n vraag gewoon niet. Je maakt er iemand waarschijnlijk onzeker mee. En je schaamt jezelf hopelijk dood als je de vraag hebt gesteld en het blijkt niet zo te zijn. Op Instagram lijkt zo’n vraag of reactie onschuldiger omdat de ander jou niet kan zien. Maar de ander voelt het net zo hard. Houd altijd in je achterhoofd dat het ook kan zijn dat het niet lukt. Ik ben twee keer zwanger geworden met IVF. Dat traject heeft lang geduurd. Ik kon daar ook mee omgaan.

Maar ik kreeg echt honderden vragen over of we geen kindjes wilden etcetera. Zelfs voor draaiende camera’s. Hormonen en emoties vormen soms een nare combi; alles komt harder aan. En bij iedereen anders. Dus even kort door de bocht: houd gewoon je smoel. Het gaat je niks aan. Als mensen iets willen melden, vooral op die roze wolk, dan merk je het echt wel! En ik beland voorlopig zeker niet meer op die roze zwangerschapswolk. Misschien wel nooit meer. Want ik ben intens gelukkig met mijn gezin."

Praat mee

Heb jij weleens de vraag gekregen of je je zwanger was terwijl dat niet het geval was? Of heb je zelf die vraag ooit aan iemand gesteld? Vind je, net als Kim, dat je die vraag nooit mag stellen - ook al is er een buikje zichtbaar - of vind je dat ze overdrijft? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!