Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ik vind het geen vooruitgang dat verplicht overblijven
Foto: Tetra Images|HH
Praat mee

Overblijven of thuis een bammetje...
Waar is jouw kind tussen de middag?

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag is het Nationale Overblijfdag. Waar is jouw kind heen tussen de middag? Thuis met een boterhammetje, of op school bij de andere kinderen? En waarom hebben jullie daarvoor gekozen? Praat mee!

Veel ouders vinden tussen de middag thuis lunchen niet meer van deze tijd. Ouders werken vaak allebei en dan is het lastig om iedere dag om 12 uur thuis te zijn voor een bammetje. De overblijftijd is daarvoor ook te kort, dus als je niet in de buurt woont is het sowieso vaak onhaalbare kaart.

Lastig

Toch vond ik het altijd wel gezellig toen mijn kinderen nog klein waren en ik ze op op mijn vrije dag ophaalde om te gaan lunchen. Toen ze wat ouder werden, liepen ze in de 'grote pauze' zelf naar huis. Inmiddels werkt een derde van de scholen met een continurooster.

De leerlingen eten op school en hebben een kortere middagpauze. De traditionele (lange) middagpauze vinden niet alleen veel ouders lastig, ook scholen ervaren de lunchpauze buiten de deur steeds vaker als een te lange onderbreking; kinderen zouden minder geconcentreerd zijn als ze tussendoor naar huis zijn geweest.

Vergoeding

Maar ook overblijven op school is niet de makkelijkste weg. Het kost scholen steeds meer moeite om goede en gemotiveerde mensen te vinden die de opvang kunnen faciliteren. Scholen mogen slechts een kleine vergoeding van maximaal 4,50 per uur betalen en steeds minder mensen lijken het voor een dergelijk bedrag te willen doen. Het werk brengt namelijk veel verantwoordelijkheid met zich mee.

Overblijven of niet: dat is de vraag. Oma Kraal vindt het maar niks vertelt ze op onze site: "Ik vind het geen vooruitgang, dat verplicht overblijven. Toen mijn kinderen op de lagere school zaten, hadden ze twee uur pauze en gingen thuis rustig hun broodje eten.

Maar als ik nu zie hoe het bij mijn kleinkinderen gaat.. het is alleen maar haasten. Even tot rust komen voor de kinderen en onderwijzers is er niet meer bij en dat is een slechte zaak."

Broodtrommel

Ook Astrid reageert: "Sinds mijn dochter een continurooster heeft, is de broodtrommel zelden leeg. Van het halfuur pauze is een kwartier ingeruimd voor eten en een kwartier voor spelen. Niet klaar met eten? Jammer dan. Hetzelfde geldt voor drinken.

Op dagen met 30 graden komt ze weleens thuis met volle drinkbekers. 'We mochten niet meer drinken van de juf', is dan het antwoord. Schandalig. Ik heb school er meermaals op aangesproken, tot nu toe met weinig resultaat."

Dat is eerlijk gezegd ook mijn ervaring: dat trommels vrijwel onaangeraakt retour komen. Dochterlief komt regelmatig thuis met een nog volle broodtrommel in haar tas. Ook fruit wordt vaak niet opgegeten. 'Omdat ik te weinig tijd had', luidt steevast haar antwoord. Of 'Omdat ik nog iets moest afmaken'. Hoe kan dat? Want doorgaans eet ze best snel... Wellicht is ze op school te druk aan het kletsen met haar vriendinnen?

Praat mee

Waar verblijft jouw kind tussen de middag? Thuis met een boterhammetje, of op school bij de andere kinderen? En waarom hebben jullie daarvoor gekozen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!