Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wanneer wist jij dat je nog een date wilde met deze man?
Foto: David Rozing
Praat mee

Wanneer wist jij:
ja, dit is ’m!

journaliste

Daphne van Rossum

U

Uit onderzoek van een Nederlandse datingapp blijkt dat we liefst 42 minuten en 29 seconden nodig hebben om te beslissen of we iemand nog een keer willen zien. Hoe lang had jij nodig om te bedenken of je nog een afspraakje wilde met je huidige partner?

Vroeger had ik niet lang nodig. Bij mijn ex wist ik eigenlijk meteen al dat ik hem leuk vond. Zijn jongensachtige veroveringsactie op een feestje stal meteen mijn hart.

Door schade en schande wijs geworden bewandelde ik na mijn scheiding wat behoedzamer het liefdespad en met mijn huidige vriend had ik al een half jaar WhatsApp-contact voor we ons eerste afspraakje hadden.

Ik hing aan zijn lippen

Vanaf de eerste minuut in het restaurantje hing ik aan zijn lippen en na een uurtje besefte ik nog lang niet met hem uitgesproken te zijn en volgde er nog een afspraak. En nog een en nog een. Dat was de opmaat naar al weer vijf jaar samen. Jaren waarin we nog altijd niet uitgesproken raken. 

Aantrekkelijk

Ik begrijp wel dat je er even voor nodig hebt om iemand ‘af te tasten’. Heeft iemand dezelfde normen en waarden? Vind je hem aantrekkelijk? Behandelt hij je met respect? Het zijn allemaal dingen die je niet een, twee, drie in kunt schatten.

Maar je kunt heus in vijf minuten afknappen, heb ook ik ervaren. Zo had ik een keer een date met iemand die de ober op een neerbuigende manier benaderde. Echt. Volkomen. Onnodig. Mijn collega Kim knapte een keer af op iemand met een onverzorgd gebit, die ook nog enthousiast smakte.

Fris

Collega Lisa haakte af bij iemand die niet fris rook en vond het ook raar dat een (andere) date zijn portemonnee was ‘vergeten’. Collega Marielle werd onpasselijk omdat iemand witte spuug in zijn mondhoeken had. Dus mannen check die spiegel of anders... toedeloe!

Er zijn meer snelle beslissers, blijkt uit het onderzoek. Zo weet een op de vijf vrijgezellen binnen tien minuten of er al een tweede afspraakje inzit of niet.

Wachten

Al dan niet te laat komen speelt sterk mee bij de overweging om op tweede date te gaan. Vrijgezellen noemen negentien minuten gemiddeld als een grens. Komt een afspraakje later opdagen, dan haakt men af. Een op de vier online daters vertrekt zelfs al na tien minuten wachten.

Tien procent van de vrijgezellen zou zelfs een uur wachten op een afspraakje. Gemiddeld wachten mannen langer dan vrouwen: een op de drie mannen wacht dertig minuten, bij een op de drie vrouwen is dat slechts tien minuten.

Treuzelen

Dat mijn vriend en ik al een half jaar contact hadden via WhatsApp is overigens niet de handigste weg. David Vermeulen, CEO van online dating-platform The Inner Circle raadt het niet aan: “Omdat je binnen een korte periode al weet of je iemand wil terugzien, raden we vrijgezellen ook aan om niet te lang te treuzelen.

Wees niet bang, spreek af en ontdek of er een klik is met iemand. Waarom zou je nog weken online chatten, als je ook in het echt kunt ontdekken of iemand bij je past?”

Praat mee!

Uit het onderzoek blijkt dat vrijgezellen bijzonder lang met elkaar in gesprek zijn, voor ze daadwerkelijk afspreken. Online daters zijn gemiddeld vijf dagen met elkaar in gesprek, voor het tot een eerste afspraakje komt. Een op de acht vrijgezellen wacht zelfs twee weken voor er een eerste ontmoeting plaatsvindt.

Wanneer wist jij dat je je date nog een tweede keer wilde zien? En hoe lang na het eerste contact spraken jullie af? En, ook niet onbelangrijk: wat vind jij een regelrechte afknapper?

Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!