Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Weeskinderen teruggehaald uit Syrië, is dit de uitzondering?
Foto: Hollandse Hoogte | Chloe Sharrock / Le Pictorium
Praat mee

Weeskinderen teruggehaald uit Syrië,
is dit de uitzondering?

D

De kinderen (2 en 4) van de overleden Zwolse jihadiste Karenia J. (31) zijn door de Franse overheid weggehaald uit een vluchtelingenkamp in Syrië en overgedragen aan een Nederlandse voogd.

Ministers Stef Blok van Buitenlandse Zaken en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben dat vandaag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer: “Het betreft twee jonge Nederlandse weeskinderen die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag verbleven in een kamp in Syrië en voor wie geen lokaal gezag aanwezig was om de zorg op zich te nemen.”

Weeskinderen

De vader van de twee was al eerder overleden, en sinds hun moeder begin dit jaar ook overleed - waarschijnlijk door een combinatie van ondervoeding en ziekte - nam een andere buitenlandse vrouw de twee hoogstwaarschijnlijk onder haar hoede. De Nederlandse familie van Karenia J. doet er sinds haar dood alles aan om de kinderen terug naar Nederland te krijgen. 

Meerdere Europese landen haalden afgelopen week weeskinderen weg uit Syrië. Volgens de AIVD zitten er op dit moment 90 kinderen van Nederlandse jihadisten in in Syrische detentiekampen. Er is nog niet bekend of het terughalen van de kinderen van Karenia J. gevolgen heeft voor hen.

Verdeeld

De politiek is verdeeld over de terugkeer van de kleintjes. Geert Wilders (PVV) staat niet achter de keuze: “Na een algemeen kinderpardon, nu een kinderterreurpardon.” Sjoerd Sjoerdsma (D66) ziet het anders: “Terecht voorkomt het kabinet dat deze weeskinderen van 2 en 4 jaar oud radicaliseren en dat ze de dupe worden van de verschrikkelijke keuze van hun ouders.”

Praat mee

Wat vind jij? Vind jij dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor weeskinderen, zeker als ze nog zo jong zijn? En waar ligt de grens dan? Of vind jij dat dat allemaal niets zou moeten uitmaken en dat iedereen die het gedachtegoed van IS deelde - of is opgevoed door iemand die dat deed - toegang tot Nederland geweigerd zou moeten worden? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!