Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Gerrit Messersmith / Barcroft Images
Praat mee

Oude bokken, jonge blaadjes...
'Leeftijdsgenoot is beste keuze'

S

Stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn gaan het minst vaak uit elkaar. Bij een leeftijdsverschil van vijf jaar of meer neemt de scheidingskans toe. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS die stellen volgde die in 2003 gingen samenwonen.

Samenwoners (gehuwd en ongehuwd) met een klein leeftijdsverschil hebben een grotere kans om bij elkaar te blijven dan stellen die meer in leeftijd schelen.

Scheiding

Van de stellen met maximaal vijf jaar leeftijdsverschil gaat binnen twaalf jaar 25% uit elkaar. Is het leeftijdsverschil vijf tot tien jaar, dan is het risico op een scheiding 30%. Bij een nog groter leeftijdsverschil neemt het risico op scheiding verder toe. Bij grote leeftijdsverschillen blijken relaties iets stabieler als de man ouder is dan de vrouw.

"We weten uit eerder onderzoek dat veel mensen uit elkaar gaan omdat ze tot de conclusie komen dat ze te toch te verschillend zijn of te verschillend zijn geworden", zegt Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek tegen de Volkskrant. "Als er sprake is van een groot leeftijdsverschil, kunnen hoe je bent opgegroeid en de leeftijdsfase waarin je verkeert, uiteenlopen, net als behoeften en toekomstbeelden."

Praat mee

Wat denk jij? Zijn relaties met een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar bij voorbaat tot mislukken gedoemd en passen mensen van de zelfde leeftijd het beste bij elkaar? Of heb jij daar heel andere ervaringen mee? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!