Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat maakt jouw vader de allerbeste?
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Wat maakt jouw vader
de allerbeste?

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

V

VROUW-collega Mariëlle is supertrots op haar vader, die ondanks zijn spierziekte áltijd overal het positieve in ziet. “Hij zit nooit bij de pakken neer en dat vind ik geweldig!” Doen jullie mee aan Vaderdag, of vinden jullie het maar commerciële onzin? Praat mee!

“Mijn vader is er een van het type ‘niet lullen, maar poetsen’. Gaat er iets even niet zoals gepland? Lekker boeiend, dan passen we de plannen toch gewoon aan. Waar ik zijn oneindige nuchterheid vroeger bij vlagen ontzéttend irritant vond, kan ik het nu alleen maar waarderen." 

Altijd positief

Mijn vader heeft FSHD, een erfelijke ziekte waarbij de spieren steeds meer kracht verliezen. Waar hij vroeger met gemak een bambibed voor mij - én een matchende voor mijn babyborn - in elkaar knutselde, gaat het nu allemaal wat lastiger. Sinds ik op mijn achttiende uit huis ben gegaan en ik hem dus minder vaak zie, valt het mij steeds meer op dat hij achteruit gaat. 

Desondanks heb ik hem nog nooit horen klagen. Lukt het niet meer om op de fiets te stappen, dan ontwerpt hij een mechanisme om zijn zadel gemakkelijk op en neer te kunnen bewegen. En wordt het lastiger om de trap op te komen? Dan zorgt hij voor een zelfgemaakte - extra stevige - trapleuning. Natuurlijk is het af en toe klote dat alles niet meer functioneert zoals voorheen, maar hij zal nooit bij de pakken neer gaan zitten en dat vind ik geweldig.

Ik heb veel geleerd van mijn vader en blijf dat nog iedere dag doen. Maak ik mij zorgen omdat het me maar niet lukt om een andere woning te vinden, zegt hij schouderophalend dat er echt wel een oplossing komt. Ik kan me niet herinneren dat ik hem óóit heb zien stressen. En ik ben heel blij dat ik iets van die eigenschap mee heb mogen krijgen!” 

Praat mee

Vind jij jouw vader ook de beste ter wereld? Wat heeft hij gedaan om die titel te verdienen? En ga jij hem morgen verrassen, of vind je Vaderdag maar commerciële onzin? Praat mee!