Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moet de overheid vaccinaties verplicht stellen?
Foto: David Rozing
Praat mee

Moet de overheid vaccinaties
verplicht stellen?

journaliste

Daphne van Rossum

G

Groepen Nederlanders lijken over elkaar heen te buitelen als het over vaccineren gaat. Toch vinden de meesten dat de overheid er alles aan moet doen om de vaccinatiegraad hoog te houden, blijkt uit een peiling van EenVandaag. Zeven op de tien mensen hebben het liefst dat de overheid vaccinatie verplicht, terwijl een andere groep zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD verstrekken over vaccinaties. Hoe sta jij daarin?

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen de wens hebben dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen neemt om de vaccinatiegraad hoog te houden. Driekwart van de mensen vindt het een goed idee om een vaccinatieconsult te verplichten, zoals in Duitsland al het geval is.

Google

82% van de mensen vindt dat crèches kinderen moeten kunnen weigeren als zij niet gevaccineerd zijn. Ouders van niet-gevaccineerde kinderen korten op de kinderbijslag? Dat standpunt kan rekenen op 55% steun.

De groep ouders die alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma wil verplichten, groeit. Eerder was 57% van de mensen voor, nu is dat 71%. "Ouders die denken dat ze het op basis van Google beter weten dan de medisch specialisten, moeten niet serieus genomen worden", zegt een voorstander.

Eenzijdig

Tegenover de grote groep ouders die ferme maatregelen wil, staat ook een groep mensen die de informatievoorziening over vaccinaties met een korrel zout neemt. Een meerderheid, 60% van de ondervraagden, zegt op zijn minst te twijfelen aan de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Veel ouders noemen de informatie 'onduidelijk en eenzijdig'.

Bij een groep van 4800 jonge ouders van kinderen tot 9 jaar, antwoordt 12% dat men de informatie van het RIVM en de GGD 'niet echt' vertrouwt. 24% vertrouwt die zelfs 'helemaal niet'. Een derde van hen zoekt ook naar informatie op websites van bijvoorbeeld antroposofen of stichting Kritisch Prikken.

Farmaceuten

"De informatie die ze verstrekken vertrouw ik wel. Er ontbreekt echter een heleboel informatie. Het voelt als: wij van Wc-eend, raden Wc-eend aan", zegt iemand over het RIVM. Anderen hebben twijfels over de invloed van farmaceuten. "Bijna uitsluitend worden we geïnformeerd door onderzoeken die gefinancierd zijn door de farmaceutische industrie, die - zoals al vaak bewezen - met onderzoek rommelt."

Praat mee

Vind jij dat vaccinatie verplicht gesteld moet worden? En hoe zou je dat kunnen doen? Door een vaccinatieconsult verplicht te maken of door kinderen die niet gevaccineerd zijn te weigeren? Of is korten op de kinderbijslag een goed idee? En vertrouw jij de informatie van het RIVM? Of Google je weleens? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!